Zes gemeenten krijgen via Plan Kopenhagen minstens 2 miljoen euro subsidie voor fietspaden
Met meerdere gemeenten een subsidie-aanvraag indienen voor fietspaden loont, want de dossierkosten dalen zo per deelnemer. — © Haviland
Meise, Merchtem, Gooik, Hoeilaart, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke schakelden de intercommunale Haviland in om samen dossiers in te dienen voor Het Plan Kopenhagen. Dat plan geeft lokale besturen financiële zuurstof om te investeren in hun lokale fietsinfrastructuur.
“Vlaanderen legt 1 euro bij voor elke 2 euro die lokale besturen investeren, een niet te missen opportuniteit”, laat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten in een persbericht. “Dankzij deze samenaankoop kregen de zes besturen een fikse korting op het indienen van hun dossiers. De Vlaamse regering wil de komende jaren versneld fietssnelwegen en fietspaden realiseren.”
Fietssnelwegen
“Via het Plan Kopenhagen wordt in totaal zo’n 150 miljoen euro voorzien voor fietsinvesteringen door lokale besturen. Daarvan zal 45 miljoen euro gebruikt worden om fietssnelwegen aan te leggen, een bedrag waar de provinciebesturen nog eens 45 miljoen euro bovenop leggen. Voor Vlaams-Brabant is er binnen het Plan Kopenhagen zo’n 9 miljoen euro weggelegd.”
Subsidioloog Koen De Reu van Haviland onderstreept dat samenwerken voor subsidie-aanvragen veel voordelen biedt. “Door het collectief behandelen van subsidiedossiers kan ik in één beweging meerdere gemeenten bedienen, met als grote voordeel dat daardoor de dossierkost per deelnemer daalt”, zegt De Reu.
Tijdig ingediend
“We willen deze aanpak in de toekomst trouwens vaker hanteren voor subsidieoproepen die interessant zijn voor meerdere besturen. Gooik, Meise, Hoeilaart, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke maakten daarvoor gebruik van de collectieve subsidieoproep via Haviland, goed voor ruim 6 miljoen euro. Dit geeft recht op een subsidie van minstens 2 miljoen euro. Ondertussen weten de zes gemeenten dat hun aanmeldingen tijdig ingediend zijn.”
Nu maakt de subsidioloog, in samenwerking met de deskundigen van de gemeenten, een projectnota op. Vanaf dat moment kunnen de gemeenten starten met de werken en krijgen ze al een eerste schijf van 80 procent van de subsidies uitbetaald. Voorwaarde is wel dat de werken voor het einde van 2025 voltooid moeten zijn.
Beste van Plus
Video
Hoofdpunten
Woeste Medvedev dreigt met hypersonische raket op Internationaal Strafhof in Den Haag na arrestatiebevel voor Poetin
Oekraïense commandant gedegradeerd omdat hij in interview kritisch was voor zijn eigen leger: “Hij heeft de situatie overdreven”
Roepende vrouw verstoort propagandastunt van Poetin: “Het is voor de show!”
LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie
CD&V wil af van ‘1 plus 1 gratis’, maar niet iedereen is enthousiast: “Geen nieuw idee, en weinig onderbouwing”
Tokio biedt 30.000 euro aan gezinnen die de stad verlaten en naar het platteland trekken: “Het is er goedkoper en groener”
Oeps: belangrijke presentatie voor 30.000 gasten wordt verstoord door gênant moment
Mediatycoon Rupert Murdoch (92) is opnieuw verloofd
Zit ze in de tribune, dan heb je een probleem: “vloek” van wereldster Kim Kardashian houdt de voetbalwereld bezig