Maand na botsing kan herstelling brugdek Budabrug van start gaan: “Dit kan drie tot vijf maanden duren”

De Budabrug raakte bij een aanvaring op 30 december beschadigd.© IF

Brussel -

Bijna exact een maand nadat een schip in aanvaring was gekomen met de Budabrug, zullen de herstellingswerken aan het brugdek van start gaan. “Een schatting leert ons dat de herstelling nog drie tot vijf maanden zal duren.”

Amaury Michaux

Op vrijdagavond 30 december kwam een schip in aanvaring met de Budabrug. Door de botsing was de brug beschadigd en kon er geen scheepvaart meer plaatsvinden. De werkzaamheden om de scheepvaart te herstellen begonnen op 2 januari en werden op 6 januari afgerond met het verwijderen van het brugdek.

Demonteren

De Haven van Brussel onderzocht vervolgens de mogelijkheden voor het herstellen van het brugdek. In afwachting van het akkoord van de experts, was elke ingreep aan het brugdek verboden.

“Een maand na de botsing is de inspectie van de gerechtsexperts afgerond en kan de aannemer het brugdek onderzoeken”, vertelt Sylvain Godfroid van de Haven van Brussel. “We zullen nu enkele delen van de brug kunnen demonteren om zo na te gaan wat de schade precies is en de herstelling te kunnen starten. Dan kunnen we ook zien wat de kosten zullen zijn en hoe lang de herstelling zal duren. Een schatting leert ons dat dit tussen drie en vijf maanden nog zal duren.”

Alternatieven

De Haven van Brussel heeft samen met de MIVB en Brussel Mobiliteit ook rond de tafel gezeten om alternatieven te zoeken voor de mobiliteit in de onmiddellijke omgeving.

“Het project om een veerboot voor voetgangers en fietsers te installeren om de twee oevers met elkaar te verbinden, bleek onmogelijk”, vertelt Godfroid. “Zo kon de boot slechts zes fietsers aan boord nemen en zouden de wachttijden oplopen. Bovendien bleek dat een enorm dure oplossing. Momenteel is de fietsers- en voetgangersbrug van Vilvoorde de enige oplossing. Die zou normaal op 17 februari klaar zijn, zodat fietsers vanaf dan die route kunnen nemen.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt