Onbekende actrice maakt kans op Oscar, maar dat is niet naar de zin van iedereen

© AP

Andrea Riseborough, de naam zal bij de gemiddelde bioscoopbezoeker waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen en toch maakt de actrice kans op een Oscar voor beste actrice. Met dank aan andere, veel bekendere actrices. Maar dat zint niet iedereen in de business.

Laurence TorckBron: CNN, Focus

In oktober werd To Leslie uitgebracht, een kleine onafhankelijke film met in de hoofdrol Andrea Riseborough. Ze speelt de rol van Leslie, een alleenstaande moeder die de loterij wint en zonder geld komt te zitten. Haar prestatie werd door critici geprezen als een van de beste uit haar carrière. Ze was zelfs zo goed dat ze vorige week genomineerd werd voor een Oscar voor beste actrice, haar eerste nominatie. Maar daar rijzen nu heel wat vragen rond.

Verschillende grote Hollywoodsterren, onder wie Gwyneth Paltrow, Kate Winslet en Amy Adams, zouden namelijk voor een serieuze push gezorgd hebben, waardoor de vrouw bovenaan het lijstje kwam te staan van mogelijke genomineerden. De film To Leslie kreeg voordien al lovende kritieken. Maar van een Oscarnominatie is pas sprake sinds enkele prominente namen zich ermee begonnen te moeien.

LEES OOK. Lukas Dhont reageert op Oscarnominatie voor ‘Close’: “Ik voel mij euforisch”

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Witte actrices

De film ging in maart 2022 in première en bracht tijdens de beperkte release slechts 27.000 dollar op. Deze maand veranderde dat plots toen wereldsterren de film aandacht begonnen te geven. Zo prees Gwyneth Paltrow de film op Instagram en zei ze dat Risborough elke prijs zou moeten winnen, inclusief diegenen die nog niet zijn uitgevonden. Adamans organiseerde een gesprek met Riseborough en regisseur Michael Morris en noemde ze de film een “verbazingwekkende prestatie”.

Kate Winslet, Jennifer Aniston, Edward Norton, Charlize Theron, Jane Fonda, Liam Neeson, Demi Moore, Courtney Cox, allemaal prezen ze de film de hemel in op sociale media aan de hand van copy-and-paste-berichten , sommigen organiseerden zelfs toonmomenten.

De campagne kreeg echter ook negatieve kritiek. Zo schreef filmcriticus Robert Daniels op Twitter dat zwarte vrouwen nooit zo’n soort campagne krijgen, verwijzend naar Danielle Deadwyler en Viola Davis die maandenlang campagne voerden maar niet dezelfde push kregen en ook niet genomineerd werden. Alle genomineerde actrices zijn namelijk wit.

(Lees verder onder de Tweet)

“To Leslie” met Andrea Riseborough© AP

Onderzoek

De Academy zegt dat het nu de regels rond campagneprocedures onderzoekt om zich ervan te verzekeren dat er geen regels overtreden werden. Contact opnemen met leden van de Academy om een film te promoten, is namelijk verboden.

Volgens verschillende media zouden de regisseur Michael Morris en zijn vrouw Mary McCormack een mail hebben opgesteld en vervolgens naar al hun Hollywoodvrienden hebben doorgestuurd in de hoop de film zo veel aandacht te kunnen geven. De mails die uitgestuurd werden, zullen nu onder de loep worden genomen door de Academy. Als er concreet bewijs is, kan Riseborough haar nominatie kwijtspelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook