Kunstschool MUDA heerst in De Nieuwe Lichting van StuBru: “Nu vooral véél optreden”

Vooraan: Robbe Malschaert (Isaac Roux) en Trui Amerlinck (Mayorga) in MUDA.© ivh

Evergem/Maldegem/Gent -

Editie 2023 van De Nieuwe Lichting, de muzikale talentenjacht van radiozender Studio Brussel, was méér dan een kluif voor de secundaire kunstschool MUDA uit Evergem. Twee van de drie laureaten hebben immers een nauwe band met de bloeiende onderwijsinstelling.

Ivan Vanhove

Stubru ging al voor de elfde keer op zoek naar De Nieuwe Lichting, een wedstrijd voor jong muzikaal talent. De zender noteerde 849 inschrijvingen voor de editie 2023. Dat recordaantal werd herleid tot negen finalisten en daaruit koos de professionele jury drie laureaten. Isaac Roux, het geesteskind van Maldegemnaar Louis De Roo (26), is een van de gelukkigen. “We zaten samen op het MUDA, maar na het vijfde jaar trok Louis naar het Institute of Performing Arts van Paul McCartney in Liverpool”, zegt bandlid Robbe Malschaert (25).

De naar Gent verkaste Ertveldenaar is intussen leraar gitaar en samenspel aan het MUDA. Nadat hij een bachelordiploma had behaald, studeerde hij aan de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) af als master.

Humo’s Rock Rally

“Als oud-leerling is het een droom om na zeven jaar naar het MUDA te mogen terugkeren als leerkracht”, zegt Malschaert. “Louis was ik een tijd uit het oog verloren – hij studeerde Management aan hogeschool PXL in Hasselt en speelde vooral solo – maar tijdens de eerste lockdown begon ik opnieuw met hem te spelen. Bassist Jef Peeters (29) uit Antwerpen en drummer Simon Ruyssinck (29) uit Dendermonde voegden zich bij ons.”

“Als vierkoppige band speelde Isaac Roux voor het eerst samen in december 2021. We deden veel ‘supports’ en amper vier maanden later wonnen we met onze indiefolk al de publieksprijs van Humo’s Rock Rally. De Nieuwe Lichting is dus al onze tweede grote prijs. Die levert naast veel aandacht in de pers ook airplay, opnames en professionele opleiding op.”

“Airplay is érg belangrijk”

Ook de Gents getinte band Mayorga heeft een link met MUDA. “Onze groep is opgebouwd rond de Chileense gitariste Helena Mayorga Paredes (26)”, zegt basgitarist Trui Amerlinck (30) uit Gent, leerkracht aan de Evergemse academie.

“Ik leerde Helena kennen tijdens het eindexamen van de popafdeling aan de KASK. Ze is geen klassieke frontzangeres, maar een polyvalente muzikante die alles zelf kan inspelen. Charline D’hoore (27), mijn collega en leerkracht songwriting aan het MUDA, is de derde vrouw van onze band. Drummer Sam Enthoven (27) is de vreemde eend in de bijt.” (lacht)

“Met Charline als producer willen we nu vooral veel optreden en verder groeien. De airplay die we nu krijgen, is heel belangrijk voor onze toekomst.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt