Destijds gebouwd voor 270 leerlingen, nu telt ze er 467: nieuwbouw voor OLVG-school meer dan welkom

Directeur Koen Molenaar bij de achterkant van het nieuwe gebouw: “Met het hout op de gevel willen we weer een natuurlijk gevoel creëren op de speelplaats.”© dvk

Melsele -

De basisschool Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland heeft haar multifunctionele nieuwbouw in gebruik genomen. De knappe houtfaçade oogt natuurlijk op het schoolterrein, dat de jongste jaren flink wat groen moest afstaan.

Dieter Verschooren

De nieuwe accommodatie van basisschool Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland is zopas officieel geopend. De school barstte uit haar voegen met maar liefst 467 leerlingen, terwijl het gebouw gebouwd werd voor 200 leerlingen minder. “In de loop der jaren zagen we heel wat groen verdwijnen van ons schoolterrein en met het hout op de gevel van de nieuwbouw willen we weer een natuurlijk gevoel creëren op de speelplaats”, zegt directeur Koen Molenaar, die dinsdag in de bloemetjes werd gezet tijdens de Dag van de Directeur.

“Op de gelijkvloerse verdieping van het nieuwe gebouw is in een ruime fietsenstalling en een extra sanitaire blok voorzien. Boven is een grote polyvalente zaal ingericht, die gecompartimenteerd kan worden en er is ook een buitenklas aangelegd. In de zaal hangen twee smartboards en kunnen verschillende leerkrachten aan de slag die klasgroepen overstijgen. Zo kunnen de leerkrachten met kinderen van hetzelfde niveau werken die niet per se in dezelfde klas zitten. Dat is zowel voor de leerlingen interessant als voor leerkrachten, die elkaar nu bezig zien.”

“We zijn al enkele jaren aan het experimenteren met deze lesvorm van team teaching. Zo hebben we al enkele klasgroepen samengezet in de eetzaal en werden er zelfs al muren gesloopt tussen twee klassen om een grotere gezamenlijke ruimte te bekomen. En dat werkt, horen we van zowel leerlingen als leerkrachten”, legt de directeur uit. (Lees verder onder de foto)

Boven is ruimte om meerdere klassen samen te zetten voor ‘team teaching’.© dvk

Na de lessen is er in de polyvalente bovenzaal ook ruimte voor een voor- en naschoolse opvang die tot nu toe in enkele containers was ondergebracht. OLVG stapt met de nieuwbouw af van het klassieke schoolgebouw. Directeur Molenaar is trots dat hij een vernieuwende pedagogische invulling kan geven aan zijn school.

Zorgtuin

Ook naast het gebouw zijn er enkele vernieuwingen op komst. “We hebben een zorgtuin aangelegd die een rustplaats moet bieden voor leerlingen die dat even nodig hebben”, zegt Molenaar. “In de nieuwbouw hebben we uiteraard oog voor duurzaamheid. De lokalen worden verwarmd met een warmtepomp en er is in voldoende ventilatie voorzien.”

De bouw kwam er in samenwerking met Parochiale Werken Melsele, dat bouwheer is van het project. Dankzij een huursubsidie kan de school het gebouw in 18 jaar tijd afbetalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten