Huismus is meest voorkomende vogel in Oost-Vlaamse tuinen: “Maar soort gaat al jaren achteruit”

De huismus kwam dit jaar het meest voor in Oost-Vlaamse tuinen.© Natuurpunt / Jan Cornelissen

Gent -

De huismus zit het vaakst in Oost-Vlaamse tuinen, gevolgd door de koolmees en de vink. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Grote Vogelweekend van afgelopen week, georganiseerd door Natuurpunt. Meer dan tienduizend mensen telden mee, met een totaal van 189.249 vogels als resultaat.

Fien Lakiere

Afgelopen weekend telden bijna 50.000 mensen in heel Vlaanderen de vogels in hun tuin. In Oost-Vlaanderen waren dat er 10.184, waarmee de provincie na Antwerpen op de tweede plaats staat. Er werd in 6.160 Oost-Vlaamse tuinen geteld, goed voor 189.249 vogels.

In vergelijking telden wel iets minder mensen mee dan vorig jaar, en ze konden ook minder vogels turven. Gemiddeld zaten er per tuin 24 vogels van 7 verschillende soorten, dat is een soort minder dan in 2022. In de top tien van meest voorkomende vogels stoot de huismus de vink van de troon, die vorig jaar op nummer een stond.

“Er zijn over het algemeen wel minder vinken, maar dat ze minder voorkomen in Oost-Vlaamse tuinen wil niet per definitie zeggen dat ze hier in moeilijkheden zitten”, zegt Frank Maes van Natuurpunt Gent. “Het kan aan de weersomstandigheden liggen, maar het zou ook kunnen dat ze genoeg voedsel vinden in bossen en natuur.”

Toeval

Huismussen zijn dan weer niet echt aan een groei bezig, maar hun aantal stagneert eerder na een sterke daling de voorbije jaren. “De huismus mag dan wel op nummer één staan, toch gaan de aantallen al jaren achteruit”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. “Twintig jaar geleden zaten de huismussen in meer dan 60 procent van de tuinen, nu in minder dan 50 procent.”

Een andere duidelijke tendens is de achteruitgang van de merel. “We waren heel benieuwd naar de aantallen van de merel, nadat er vorig jaar een nieuwe uitbraak was van het usutuvirus”, zegt Driessens. “We moeten helaas vaststellen dat zijn aanwezigheid in de Vlaamse tuinen verder achteruit gaat. Voor het eerst werden in minder dan 70 procent van de getelde tuinen nog merels opgemerkt.”

In Oost-Vlaanderen zakt de merel net zoals in de Vlaamse top tien van plaats zeven naar plaats acht. Ook de rest van de top 10 loopt volledig gelijk, met uitzondering van de laatste plaats: Oost-Vlaamse tellers registreerden meer spreeuwen, in plaats van roodborstjes.

“Dat verschil is waarschijnlijk veeleer toevallig”, zegt Maes. “Als er ergens een groep spreeuwen landt, zit je meteen aan een groot aantal. Roodborstjes daarentegen zijn territoriale vogels, waardoor je er slechts meer dan één kunt zien als er net een conflict is.” (lees verder onder foto)

De Oost-Vlaamse top drie loopt gelijk met de Vlaamse.© Natuurpunt

Top 10 provincie Oost-Vlaanderen (tussen haakjes de ranking van 2022):

1. Huismus (3)

2. Koolmees (1)

3. Vink (1)

4. Kauw (4)

5. Houtduif (5)

6. Pimpelmees (6)

7. Turkse tortel (8)

8. Merel (7)

9. Ekster (9)

10. Spreeuw (-)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten