Voormalige speechschrijver van Poetin verwacht militaire staatsgreep in Rusland: “Hij wordt steeds emotioneler”

© youtube

Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter de kans wordt dat er een militaire staatsgreep wordt gepleegd in Rusland. Dat zegt de voormalige speechschrijver van Poetin, Abbas Gallyamov, in gesprek met CNN.

“Hij wordt steeds emotioneler”, zei Gallyamov. “Eerder was hij erg logisch en rationeel. Hij kon zijn emoties gemakkelijk beheersen. Nu handelt hij onlogisch. Aan zijn acties zie je dat hij fouten maakt. Hij promoveert iemand en een enkele maanden later degradeert hij ze opnieuw. Hij lijkt verloren. Hij weet dat hij moet handelen, maar hij weet niet hoe.”

Naarmate de Russische verliezen in Oekraïne toenemen en het land ontberingen ervaart als gevolg van de westerse sancties, zullen de Russen iemand zoeken om hiervan de schuld te geven, benadrukt Gallyamov. “De Russische economie verslechtert. De oorlog is eigenlijk al verloren. Er keren steeds meer overleden mensen terug naar Rusland, dus de Russen zullen meer moeilijkheden tegenkomen en ze zullen proberen een verklaring te vinden waarom dit gebeurt, rondkijkend naar het politieke proces en ze zullen antwoorden: ‘Dit komt omdat ons land wordt bestuurd door een oude tiran, een oude dictator’.”

Een militaire staatsgreep binnen een termijn van twaalf maanden is hierom volgens hem een reële kans. “Over een jaar, wanneer de politieke situatie verandert en er een echt gehate impopulaire president aan het hoofd van het land staat en de oorlog echt impopulair is, en ze daarvoor bloed moeten vergieten, wordt een staatsgreep op dat moment een reële mogelijkheid,” voegde hij eraan toe.

Gallyamov zegt ook dat hij gelooft dat Poetin de presidentsverkiezingen die gepland staan ​​voor maart 2024 zal annuleren. “Gebaseerd op zijn acties, zou hij echt de verkiezingen kunnen annuleren. Zonder overwinning op Oekraïne krijgt hij het moeilijk bij de Russen. De Russen hebben hem niet nodig als hij niet sterk is. Hij zou echt een staat van beleg kunnen afkondigen en de verkiezingen kunnen annuleren.” (sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten