Oscargenomineerde ‘Close’ of ‘De Buurtpolitie’: Ensors zetten wel heel uiteenlopende films tegenover elkaar voor publieksprijs

© Jan Van der Perre

Op zaterdag 4 februari worden de Ensors bekroond in het Kursaal van Oostende, de prijzen voor de beste films en acteurs in eigen land. Maar voor het achtste jaar op rij zal er ook een publieksprijs worden overhandigd. De samenstelling van de lijst met genomineerden is wel opmerkelijk.

Tom Vets

Zo tref je Close aan. De film, geregisseerd door Lukas Dhont, maakt binnenkort kans op de Oscar voor beste buitenlandse film. Maar voor deze publieksprijs komt de tegenstand uit een heel ander vaatje. Een andere genomineerde is immers De Buurtpolitie: De perfecte overval. Hierin moeten de agenten zelf een in scène gezette bankoverval plegen, om zo te leren denken als echte criminelen. Er kon ook gestemd worden op De familie Claus 3, De Zonen van Van As: de grote cross en Rewind, de film van YouTube-sterren Céline en Michiel met allerlei challenges.

Maken o.a. ook nog kans op de overwinning: de Vlaamse horrorfilm Fomo, H4Z4RD met Dimitri Vegas, Ritueel van regisseur Hans Herbots, Nowhere met Koen De Bouw En uiteraard ook Zillion dat meer dan 500.000 mensen naar de bioscoop lokte. Over het algemeen zijn Zillion en Close zaterdag de grote favorieten. Ze kregen dan ook de meeste nominaties.

Aangeboden door onze partners