Zwembad blijft voorgoed dicht, maar stad heeft wel intentie om een nieuw te bouwen

Baantjes trekken in het zwembad van Tielt kan al niet meer sinds vorige zomer.© if

Tielt -

Het Tieltse zwembad blijft definitief dicht. Het zwembad is reeds sinds vorige zomer gesloten, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een herstel van het huidige bad en gebouw niet meer mogelijk is. Het stadsbestuur bracht dinsdagavond de verenigingen, scholen en andere betrokkenen op de hoogte van de beslissing. “We laten de zwemmers en verenigingen niet in de kou staan. We willen een nagelnieuw zwembad bouwen.”

Bert Feys

Het stedelijke zwembad van Tielt dateert reeds van 1974. In 2021 werd de toestand van de betonnen kuip onderzocht. Uit die bevindingen bleek dat het zwembad er slecht aan toe was. Het stadsbestuur besliste in juli 2022 uit veiligheidsoverwegingen om het zwembad te sluiten. “Tegelijk met de beslissing tot tijdelijke sluiting gaven we het ingenieursbureau de opdracht om de mogelijkheden voor een veilige heropening van het zwembad te onderzoeken”, aldus schepen van sport Hedwig Verdoodt (CD&V). Een veilige heropening blijkt niet mogelijk te zijn, waarna nu beslist wordt om het zwembad definitief te sluiten.

Oplossing zoeken in samenwerking met Meulebeke

De verenigingen en scholen die gebruik maken van het zwembad werden dinsdag op de hoogte gebracht. “Voor hen en de andere zwemmers gaan we op zoek naar een oplossing op korte en langere termijn”, aldus de schepen. Zo worden de huidige uren en afspraken met de scholen en verenigingen verdergezet voor dit seizoen en schooljaar en kunnen Tieltenaars in Meulebeke en Wingene gaan zwemmen aan inwonerstarief. “Voor onze verenigingen en scholen wordt in samenwerking met de gemeente Meulebeke een oplossing gezocht voor volgend schooljaar en seizoen om zo veel als mogelijk activiteiten daar te plannen.”

Nieuw zwembad

De stad heeft wel de intentie om de Tieltenaars een zwembad in eigen stad aan te bieden. Na een bouwkundige screening in 2019 concludeerden een architecten- en ingenieursbureau reeds dat een totaalrenovatie van het zwembad niet te verantwoorden was, maar dat beter gekozen zou worden voor een nieuwbouw. “We zijn een versnelling hoger geschakeld inzake de realisatie van een nagelnieuw zwembad. Zo is er een onderzoek wat betreft locatie in uitvoering. Ondertussen worden de mogelijke piste betreffende financiering, uitbating, bouw en samenwerking in kaart gebracht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten