Pechdiensten moeten elke dag minstens drie elektrische auto’s met lege accu depanneren

We rijden steeds meer elektrisch, in 2022 had ruim tien procent van alle nieuw ingeschreven voertuigen een oplaadbare batterij. En dat heeft ook gevolgen voor pechverhelpers, die steeds meer moeten uitrukken voor auto’s die stilvallen met lege accu’s.

tg

De meeste bestuurders van elektrische wagens zijn zo gefocust op de autonomie van hun voertuig dat ze zich maar zelden laten verrassen. Bovendien, zo merkt Berith Selling van Tesla op, krijg je ruim op tijd voldoende signalen op het touchscreen van de auto, die je waarschuwen dat de batterij stilaan leegloopt.

Wie al die signalen negeert en denkt dat hij of zij misschien toch nog net thuis zal geraken, riskeert op een dag te stranden langs de kant van de weg. In 2022 moest pechverhelpingsdienst Touring 1.100 voertuigen die met een lege accu aan de kant stonden weer op gang helpen. Dat waren er gemiddeld zo’n drie per dag.

“Wij hebben drie mobiele boosters rondrijden die gestrande bestuurders met elektrische wagens ter plaatse uit de nood helpen. De voertuigen zijn uitgerust met een zware batterij die de autobatterij van elektrische wagens genoeg oplaadt om naar een laadpunt in de buurt te kunnen rijden”, zegt Danny Smagghe van Touring.

“Reken op ongeveer één minuut laadtijd om één kilometer te kunnen rijden. Bevind je je op ongeveer 5 kilometer van huis, dan zijn een paar minuutjes laden dus voldoende om je batterij weer genoeg op te laden om probleemloos thuis te raken”, klinkt het.

Bij VAB laden ze, volgens Mich Vergauwen, geen elektrische auto’s op de openbare weg op. “Wij hebben dat uitgebreid getest en het leek ons niet de gewenste oplossing. Op sommige plaatsen is het ook gewoon te gevaarlijk. Dus kiezen we er voor om de wagen te takelen en hem naar het dichtst bijgelegen laadstation te brengen.”

Exacte cijfers over hoe vaak ze dat vorig jaar moesten doen, zijn niet beschikbaar. “Maar een lege hoogspanningsaccu maakte minder dan tien procent van al onze interventies uit”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten