Eredienstgebouwen krijgen draaiboek tegen diefstal en vandalisme

Illustratie.© Johnny Geurts

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden hebben een plan uitgewerkt om de veiligheid van eredienstgebouwen en de mensen die er aanwezig zijn te verhogen. Dat resulteerde in een vertrouwelijk draaiboek, dat maandag voorgesteld werd in de Dialoograad, het overlegorgaan met vertegenwoordigers van de erediensten en levensbeschouwingen.

Bron: BELGA

In ons land zijn duizenden plaatsen waar mensen hun religie of levensbeschouwing belijden. Deze kerkgebouwen, moskeeën, synagogen, tempels, religieuze ontmoetingsplaatsen en vrijzinnigencentra zijn vaak kwetsbaar voor diefstal en vandalisme, blijkt uit een audit van een aangestelde expertengroep.

Het aantal feiten van vandalisme en diefstal ten aanzien van eredienstgebouwen daalde tussen 2018 en 2021. In 2019 registreerde de politie 440 keer vandalisme en 928 keer diefstal ten aanzien van een eredienstgebouw. In het coronajaar 2020 bedroegen de cijfers respectievelijk 383 en 711. Sinds 2021 is er echter opnieuw een licht stijgende evolutie. In dat jaar steeg het aantal feiten van vandalisme opnieuw naar 422 en het aantal feiten van diefstal naar 786. De statistieken voor 2022 zijn nog niet compleet, maar de cijfers van de eerste zes maanden (236 feiten van vandalisme en 359 van diefstal) lijken de licht stijgende trend te bevestigen.

Gastvrij

Uit de audits bleek dat veel eredienstgebouwen slecht beveiligd zijn, onder andere door hun openbaar en gastvrij karakter, waardoor controle moeilijk is en personen met slechte bedoelingen vaak ongestoord binnen kunnen. Daarom werd een vertrouwelijk handboek van 60 pagina’s opgesteld met heel wat aanbevelingen om diefstal, inbraak, vandalisme, brandstichting en daden van terreur te voorkomen.  

Het gaat niet enkel om technische of elektronische oplossingen, maar vaak ook om goedkope en pragmatische maatregelen die in de praktijk een groot verschil kunnen maken inzake veiligheid. Naast infrastructuurwerken zijn er ook manieren om bezoekers beter te registreren en minder vrije toegang tot bepaalde ruimtes te geven. Ook wordt in het draaiboek verduidelijkt wie de aanspreekpunten zijn om specifieke situaties op het terrein te beoordelen inzake preventie. 

“Met dit veiligheidsdraaiboek willen we de vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschappen en de vrijzinnig humanistische verenigingen een praktisch en nuttig hulpmiddel aanreiken. Dit moet hen toelaten om hun gemeenschap, bezoekers, gebouwen en goederen op een betere en meer professionele manier te beschermen. Dit zonder in te boeten op de gastvrijheid die hen kenmerkt”, aldus minister Van Quickenborne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten