Voetbal 2de afdeling VV A KRC Gent

Revelatie Lars Cooman hoopt met KRC Gent waterkansje op periodetitel te grijpen: “Zullen het niet cadeau krijgen”

Lars Cooman is de verrassing bij KRC Gent dit seizoen. “Ik had nooit verwacht dat ik zo snel een basisplaats zou veroveren.”© Nic Declercq

Gent -

Noem hem gerust de ontdekking van het Gentse voetbalseizoen. Lars Cooman, kleinzoon van Racing-icoon Emiel Cooman, ontpopte zich de voorbije maanden tot een vaste waarde in de defensie van KRC Gent. “Ik had eigenlijk nooit eerder centraal achterin gespeeld”, bekent Cooman.

Stefan Smet

Polyvalentie is geen loos begrip bij de 19-jarige Lars Cooman. De aanvallende middenvelder met een neusje voor doelpunten, werd door Jannes Tant in het hart van de Racing-defensie gedropt en kwijt zich daar met brio van zijn taken. “Ik had eigenlijk nooit eerder centraal achterin gespeeld. Dus die beslissing was voor mij ook een verrassing, maar ik doe keihard mijn best en geef me telkens weer voor de volle honderd procent”, toont Cooman zich een uitstekende ploegmaat.

Cooman genoot zijn jeugdopleiding bij AA Gent, Anderlecht en Zulte Waregem, maar voelt zich nu helemaal thuis bij KRC Gent. “Ik zat ook altijd in een goede lichting bij mijn vorige clubs. Ik heb dan ook geen spijt van mijn keuzes. Toen ik bij Zulte Waregem met heel wat blessures sukkelde, stonden de clubs niet in de rij, maar Racing Gent was toen een interessante optie. Zeker ook omdat ik daar in een vertrouwde omgeving terechtkwam. Zowel mijn vader als mijn opa hebben een verleden bij Racing. Zij hebben mij vrijgelaten in mijn keuze, maar stelden me wel gerust dat ze een goed oog hadden in een nieuwe start bij Racing, waar ik als kleine jongen ooit zelf ook was begonnen met voetballen. Bij de start van dit seizoen hoopte ik vooral zo veel mogelijk minuten te sprokkelen bij het eerste elftal. Ik had nooit verwacht dat ik zo snel een basisplaats zou veroveren.”

Vorig weekend hielden de Ratjes voor de tweede keer op rij de nul en daarbij stond ook Cooman opnieuw uitstekend te verdedigen. “Het is altijd fijn als je een clean sheet kunt behouden”, weet de jongeling. “We willen vooral de nul houden omdat je dan een match sneller op slot kunt gooien. Met Bryan Londot hebben we ook een betrouwbaar sluitstuk. Wij proberen vooral de onnodige tegengoals te vermijden, dat speelde ons de voorbije maanden soms wel eens parten. Daarin hebben we nu toch wel stappen vooruit gezet.”

Iets goed te maken

Komende zaterdag gaat KRC Gent op bezoek bij Jong Essevee. Een garantie op een fijn weerzien met heel wat oude bekenden voor Cooman. “Ik ken eigenlijk iedereen die nu bij de beloften van Essevee voetbalt. We hebben trouwens nog iets goed te maken na die zware 0-7-nederlaag in de heenronde. Jong Essevee is ook een rechtstreekse concurrent voor ons in de rangschikking, dus het wordt een duel op het scherpst van de snee.”

Ondertussen hebben de Ratjes ook nog altijd een (kleine) kans op de tweede periodetitel. “Daar wordt zeker weleens over gesproken in de kleedkamer, maar we bekijken het match per match”, aldus Cooman. “We komen uit een reeks van vijf duels waar we echt punten moesten pakken. Nu volgen enkele partijen waarbij de tegenstander ook nog volop strijdt voor de knikkers. We zullen het dus zeker niet cadeau krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten