Omstreden kardinaal die jaar in cel zat voor kindermisbruik ligt opgebaard in Sydney, bonte wimpels voor slachtoffers

© REUTERS

De kist met het lijk van de omstreden Australische kardinaal George Pell is opgebaard in St. Mary’s Cathedral in Sydney. Pell, die drie weken geleden in Rome stierf, was de hoogste geestelijke in de geschiedenis van de Katholieke Kerk die wegens kindermisbruik veroordeeld werd. In 2020 werd hij echter in beroep vrijgesproken en uit de gevangenis vrijgelaten, nadat hij ongeveer dertien maanden had vastgezeten.

jvh

Talrijke mensen droegen aan een omheining voor de kathedraal van Sydney kleurrijke wimpels om de slachtoffers van misbruik te gedenken. De organisator van de actie, Paul Auchettl, benadrukte dat het niet om een protest tegen Pell ging. “We willen enkel duidelijk maken dat er nog veel gedaan moet worden”, zo werd hij door de zender ABC geciteerd.

Pell, jarenlang de nummer drie van het Vaticaan, stierf op de leeftijd van 81 jaar na een routineoperatie. Donderdag wordt in de kathedraal een dodenmis voor hem opgedragen en wordt hij vervolgens in de crypte bijgezet.

Het proces tegen Pell ging over de periode dat hij net aartsbisschop van Melbourne geworden was. Na een mis in 1996 zou hij zich aan twee koorknapen vergrepen hebben die toen 13 jaar oud waren. Pell bestreed de beschuldigingen. Het hoogste Australische gerechtshof sprak hem in april 2020 vrij bij gebrek aan bewijs.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten