Fiberklaar kan terug beperkt aan de slag: “Alle gebreken hersteld, nu proefperiode van zes weken”

Onder meer aan de Loechtenberg zorgden de werken voor Fiberklaar voor overlast.© RR

Turnhout -

Op twee weken tijd hebben Fiberklaar en haar onderaannemers alle gebreken hersteld die geleid hadden tot een opschorting van hun vergunningen. Ze mogen terug zes weken aan de slag gaan met een beperkt aantal ploegen voor een nieuwe evaluatie volgt.

Wouter Adriaensen

Al ruim een jaar trekken verschillende onderaannemers van nutsmaatschappij Fiberklaar door Turnhout om in opdracht van telecomoperator Proximus een nieuw glasvezelnetwerk aan te leggen. Op 18 januari schortte het Turnhoutse stadsbestuur alle vergunningen daarvoor echter op.

“Werken die tegen de afspraken in gelijktijdig werden uitgevoerd, omleidingen die nergens heen leiden, gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers, schots en scheve voet- en fietspaden, schade aan andere nutsleidingen, het lijstje is schier eindeloos”, somde Bart Voordeckers (Open Vld) tijdens de afgelopen gemeenteraad de klachten nog op. “Maar uiteindelijk moeten de werken wel verder uitgevoerd worden.” Ook Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) vroeg zich af wat er nu gaat gebeuren.

Schepen voor Openbare Werken Marc Boogers (Groen) gaf aan dat de opschaling van twee naar zeven werkploegen een van de oorzaken voor de aanslepende problemen was. “De huidige werven moet afgewerkt worden en pas nadat alle herstellingen door ons gecontroleerd zijn, kan er terug opgestart worden met twee ploegen.”

Herstellingen goedgekeurd

Enkele dagen later is het al zo ver. “Onze medewerkers hebben de herstellingen nauwgezet opgevolgd en de resultaten ook goedgekeurd”, aldus schepen Boogers. “Nutsmaatschappijen kunnen nog twee jaar aansprakelijk worden gesteld voor verzakkingen die het gevolg zijn van hun werkzaamheden. Inwoners die alsnog gebreken vaststellen, raden we aan om die te melden zodat de aannemers ze snel kunnen behandelen.”

De twee onderaannemers mogen nu zes weken lang met een beperkt aantal ploegen opnieuw aan de slag. Het stadsbestuur houdt in de gaten of de werken correct worden uitgevoerd en of daarvoor goed gecommuniceerd wordt. “Daarna kunnen de firma’s opnieuw vergunningen aanvragen om het aantal ploegen stelselmatig uit te breiden. De overlast voor de inwoners moet stoppen, daar willen wij garant voor staan.” Normaal zouden de werken van Fiberklaar in Turnhout aan het einde van het jaar voltooid zijn. De nieuwe afspraken zorgen er allicht voor dat dat enkele weken later zal zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten