Boorbedrijf wordt dag per week klaslokaal: “Zien hier wat we later echt moeten kunnen”

De leerlingen gaan in de praktijk aan de slag bij Group Smet.© RR

Dessel, Turnhout -

De leerlingen die aan PT²O in Turnhout onderhoudsmechanica studeren, krijgen enkele praktijklessen in de ateliers van Smet Group in Dessel. Ze leren op de werkvloer een milieupomp reviseren.

Wouter Adriaensen

“Onze maatschappij heeft een grote nood aan technologisch geschoolde arbeidskrachten”, vertelt PT²O-directeur Jan Roels. “Maar de technologie verandert snel zodat het voor technologische scholen niet eenvoudig is om in onze opleidingen de link met de bedrijfswereld te blijven maken. Samen met Smet Group hebben we daar een antwoord op gevonden.”

De leerlingen van de derde graad krijgen voortaan een dag per week hun praktijklessen in de ateliers van het Desselse boorbedrijf. Ze leren er een milieupomp reviseren en de aandrijving van een oude dieselmotor vervangen door een nieuwe elektromotor. “Ik ben heel blij dat we deze kans krijgen”, zegt Seppe. “Het is niet eenvoudig, maar zo zien we wat we later echt moeten kunnen.” “Nu kunnen we aan een echte motor werken”, vult Jeff aan. “Die zal straks ook echt weer in dienst genomen worden.”

Engagement

Ook Smet Group ziet alleen maar voordelen in de samenwerking. “Het geeft ons de kans om lokale jongeren en de school een blik achter onze schermen te bieden”, legt opleidingsverantwoordelijke Wim Van Loon uit. “Daarnaast willen we ook op lange termijn een engagement aangaan. Enerzijds met de school om hun praktijkwerking te optimaliseren met middelen die voor hen anders financieel niet haalbaar zijn, anderzijds met de leerlingen door hen na een succesvolle werkplekleerperiode een contract aan te bieden. Dat kadert ook binnen de duurzaamheidsdoelstellingen die we vorig jaar hebben uitgerold in het ganse bedrijf.”

www.pt2o.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten