VZW De Lezer sluit na 35 jaar af met Nacht van de Lezer

Jacques Decru in zijn natuurlijke biotoop, tussen de boeken.© Jan Brys

Brasschaat -

VZW De Lezer houdt er na 35 jaar mee op. De Lezer opende in 1988 een tweedehandsboekenwinkel en startte met een hele reeks activiteiten waaronder literaire avonden en zo meer. Zaterdag 11 februari vindt in het atrium van het Brasschaatse gemeentehuis met De Nacht van de Lezer een slotevent plaats. Maud Vanhauwaert, Ruth Lasters, Peter Holvoet-Hanssen en Seckou Ouologuem komen er vertellen over hun favoriete gedicht.

Bezieler van De Lezer is Jacques Decru. Deze Brasschatenaar werkte vele jaren bij diverse uitgeverijen. Daarnaast richtte hij ook nog eens De Lezer op.

“Het is allemaal begonnen met een lezing van Wilfried Hendrickx over de zin van het lezen. We zaten toen nog op een zolderkamer van De Oude Pastorie. De winkel hebben we in 2003 gesloten, maar de activiteiten bleven, gemiddeld 15 per jaar. De literaire avonden trokken het meeste volk. We hebben veel grote namen kunnen programmeren. Ik denk aan Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Jeroen Brouwers, Connie Palmen, Adriaan Van Dis. Ik denk met veel plezier terug aan de avond toen we Wannes Van de Velde te gast hadden. Memorabel was zeker ook Jeroen Brouwers. De man wilde aanvankelijk maximaal een kwartiertje praten over zijn nieuw boek om dan biertjes te drinken. Uiteindelijk heeft hij bijna anderhalf uur gepraat.”

Maud Vanhauwaert.© frederik beyens

Debuutprijzen

“We hebben ook zeer boeiende dubbelgesprekken gehad. Auteurs die elkaars nieuwe boek lazen en het gesprek goed hadden voorbereid. In het begin deden Peter Renard en ikzelf de interviews maar nadien zochten we meer professionele interviewers. Zo kwamen we terecht bij Piet Piryns en Bruno De Wever. Ik besteedde ook veel aandacht aan beginnende auteurs. We begonnen het jaar dan met debuutprijswinnaars. Zo passeerden Paul Mennes, Margot Vanderstraeten, Annelies Verbeke en Ruth Lasters bij ons de revue.”

Ruth Lasters.© RR

De Lezer gaf ook enkele boeken uit waaronder werk van Luuk Gruwez, J.M.H Berckmans en Walter Van den Broeck.

“We hebben veel te danken aan de gemeente Brasschaat, het Cultuurcentrum en de bibliotheek. Zij zorgden altijd voor de nodige promotie, de zaal en zo meer. Zonder die steun zouden we na het sluiten van de winkel niet lang hebben overleefd. We houden nu onze laatste Nacht van de Lezer op zaterdag 11 februari. We doen dat in het atrium van het gemeentehuis. Er zijn nog tickets te koop. Na afloop bieden we iedereen een drankje aan.”

Jan Brys

03.65003.40

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt