Derde van verkochte of verhuurde woningen is energieverslindend

Themabeeld© Paulien van de Loo

Een derde van de bestaande eengezinswoningen die sinds 2008 werden verkocht of verhuurd heeft een energiescore F, energieverslindend dus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen.

jvhBron: BELGA

Sinds 2008 is het in Vlaanderen verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) op te maken bij het verkopen of verhuren van een bestaande woning of een appartement. Zo’n EPC toont hoe energiezuinig een gebouw is.

Wat blijkt: begin 2023 lag de gemiddelde energiescore voor alle bestaande woningen waarvoor een EPC beschikbaar is op 372 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) per jaar. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Met een score van 372 kWh/m2 kom je uit op score D.

Traditioneel is de energiescore voor een eengezinswoning hoger (en dus minder energie-efficiënt) dan bij een appartement. Vrijstaande eengezinswoningen scoren het slechtst qua energie-efficiëntie met een (gemiddelde) score van 496.

Dat maakt dat amper 14 procent van de sinds 2008 verkochte of verhuurde eengezinswoningen een energielabel A+, A of B behaalt. Appartementen zijn energie-efficiënter: bijna 44 procent behaalt A+, A of B. Een derde (33 procent) van de eengezinswoningen heeft label F, het minst energie-efficiënt. Bij de appartementen is dat 9 procent.

De cijfers zijn geen perfecte representatieve weergaven van de energieprestaties van het woningenpark, nuanceert Statistiek Vlaanderen. Typisch wordt er immers pas gerenoveerd na aankoop van een woning. Het EPC wordt daarbij zelden vernieuwd en blijft dus in de databank zitten. En ook belangrijk: nieuwbouwwoningen zijn niet opgenomen in de cijfers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten