Dessel zet slimme rattenvallen in om de bruine rat te bestrijden

Met deze slimme val bindt Dessel de strijd aan met de bruine rat.© Gemeente Dessel

Dessel -

Het Desselse lokale bestuur bestrijdt bruine ratten voortaan met vijf slimme en gifvrije rattenvallen. Die zullen op verschillende locaties in de gemeente geplaatst worden.

Sinds kort gaat het Desselse gemeentebestuur de strijd met de bruine ratten aan met hoogtechnologische vallen. Deze zogeheten SmarTraps vormen een ecologisch en diervriendelijk alternatief voor klemmen en rattengif. De ratten worden op de SmarTrap gelokt met natuurlijk lokaas. Verschillende sensoren volgen het rattengedrag vanop afstand. Alle informatie wordt meteen doorgestuurd naar het dataplatform van het lokaal bestuur.  

Wanneer het systeem voldoende rattenactiviteit detecteert, wordt de val vanop afstand geactiveerd. De ratten vallen in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle dood en blijven hygiënisch bewaard tot een medewerker van de gemeente deze verwijdert. Met de slimme rattenval vermijdt men dat andere dieren in de val terechtkomen. Zo wordt de bijvangst van andere diersoorten tot een absoluut minimum herleid. De vangsten van de SmarTrap worden per locatie gearchiveerd, waardoor het Desselse gemeentebestuur ook preventief kan gaan ingrijpen op basis van concrete data. (af)

www.dessel.be

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt