Zigeuners gaan vrijuit voor vermeende oplichting met slijpen van boren: “Puur geschil over vraagprijs”

© Shutterstock

Koksijde -

Twee mannen die in een zigeunerkamp net over de Franse grens verblijven zijn vrijgesproken voor een poging tot oplichting. Ze hadden een man in Koksijde 1.200 euro doen betalen om zijn boren te slijpen.

Jelle Houwen

Halfweg november kwam Q. uit Koksijde in contact met de schoonbroers R.L. en A.W., die beiden verblijven in een zigeunerkamp in Frankrijk. Beide mannen zochten klanten in de Westkust om hun diensten aan te bieden en vonden bij Q. een makkelijk slachtoffer. De jongeman gaf acht boren mee om te slijpen.

“Er werden geen prijsafspraken gemaakt noch een factuur opgesteld”, sprak de procureur. “Toen ze de week nadien de boren kwamen afleveren vroegen ze er maar liefst 1.200 euro voor. Q. voelde zich onder druk gezet en schreef dat bedrag over. Het gaat om een poging tot oplichting op een dreigende manier en daarvoor vragen we 4 maanden cel en 1.600 euro boete.”

Burgerlijk geschil

De advocaat van beide mannen was het er niet mee eens. “Ze deden niet strafbaars. Dit is puur een burgerlijk geschil over de vraagprijs. Dat is hun manier van werken, want nadien onderhandelen ze altijd over de prijs.”

Ook de rechter oordeelde dat er geen bewijzen waren van strafbare handelingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten