Paus viert mis samen met 1 miljoen gelovigen in Kinshasa

© via REUTERS

Samen met meer dan 1 miljoen gelovigen heeft paus Franciscus de mis gevierd in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hij bad er voor een einde aan het geweld op het Afrikaanse continent en moedigde de mensen in zijn homilie aan om “missionarissen van vrede” te zijn en “met iedereen samen te werken om de cyclus van geweld te doorbreken en de samenzweringen van haat te vernietigen”.

jvhBron: BELGA

Uren op voorhand stroomden de gelovigen al toe aan de militaire luchthaven van N’Dolo, waar ze in afwachting van de misviering al zongen en dansten. Bij het begin van de dienst lieten de autoriteiten weten dat meer dan 1 miljoen mensen op het luchthaventerrein verzameld waren. Die mis moet een van de hoogtepunten worden van de reis van Franciscus, die hem vanaf vrijdag ook nog naar Zuid-Soedan brengt.

In zowel Congo als Zuid-Soedan is al jaren een bloedig conflict gaande, en Franciscus sprak zich dus uit voor een einde aan het geweld. “Moge dit een geschikt moment zijn voor jullie die zich in dit land christen noemen maar gewelddaden plegen”, predikte Franciscus. “Tot jullie zegt de Heer: Leg de wapens neer, en aanvaard genade.”

Woensdagnamiddag ontmoet de paus slachtoffers van geweld in het oosten van het land en medewerkers van ngo’s.

Historisch

Het bezoek van Franciscus aan Congo – het vorige pauselijke bezoek dateert al van 1985 – was aanvankelijk gepland voor juli vorig jaar, maar door gezondheidsproblemen moest dat bezoek toen afgezegd worden. Vorig jaar zou hij ook een bezoek brengen aan het onrustige oosten van het land, maar omdat de spanningen daar intussen nog verder ontspoord zijn, blijft de paus nu toch in Kinshasa.

In de hoofdstad hield hij dinsdag al een eerste toespraak, waarin hij het “economische kolonialisme dat zich in Afrika ontplooit” hekelde. Langs de grote assen van de hoofdstad werd de paus verwelkomd door tienduizenden Congolezen.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten