Deze diertjes slapen te weinig door hun drang naar seks, en dat kan hun dood betekenen

© AFP

De buidelmarter is met uitsterven bedreigd. Bij andere diersoorten is dat nieuws vaak het gevolg van een menselijke factor, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat deze dieren zelf toch ook een beetje schuld treft.

jvh

Uit een Australische studie blijkt dat mannelijke buidelmarters die lange afstanden moeten afleggen op zoek naar een vrouwtje, tijdens hun zoektocht niet slapen. Als ze vervolgens een partner vinden, paren ze zichzelf – als gevolg van een gebrek aan rust – dan ook vaak dood.

“Ze leggen grote afstanden af om op korte tijd zo veel mogelijk te kunnen paren”, legt professor Christofer Clemente van de University of the Sunshine Coast uit. “Die drang is blijkbaar zo sterk dat ze niet slapen, om zo langer te kunnen zoeken naar wijfjes.” Van de 42 onderzochte buidelmarters bleken sommige exemplaren in één nacht meer dan tien kilometer af te leggen, het equivalent van veertig kilometer voor een mens. De mannetjes besteden door hun paringsdrang ook steeds minder tijd aan zelfhygiëne, waardoor ze meer parasieten aantrekken. En ze zijn door hun seksuele drang ook minder alert voor roofdieren.

“Langdurig slaapgebrek en de daaruitvolgende verschijnselen maken recuperatie onmogelijk. Het zou het uitsterven van de soort kunnen verklaren”, aldus Joshua Gaschk, de auteur van de studie. “Ze worden een makkelijke prooi, worden overreden door voertuigen, of sterven simpelweg van uitputting. Als ze slaap blijven overslaan, kan de soort daar zo onder lijden dat de noordelijke buidelmarter uitsterft.”

Er zijn momenteel nog ongeveer 100.000 noordelijke buidelmarters over, maar dat cijfer is al langer in snel dalende lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten