Kanaaltunnel kan voortaan tot duizend treinen per dag aan
Archiefbeeld — © REUTERS
Getlink, de exploitant van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, kan dankzij nieuwe technologie de capaciteit van de spoorlijnen verhogen. “Er kunnen nu tot duizend treinen per dag door de tunnel rijden”, zo heeft Getlink aangekondigd in een persbericht.
De nieuwe technologie verbetert de stabiliteit van het elektrisch netwerk, zeker op piekmomenten, klinkt het. Daardoor kan Eurotunnel, de Getlink-divisie die de tunnel beheert, tot zestien treinen tegelijkertijd (acht in elke richting) in de Kanaaltunnel toelaten. Tot nu toe waren dat er zes in elke richting.
De nieuwe uitrusting, geleverd door het Amerikaanse General Electric, is het resultaat van vijf jaar onderzoek en kostte 45 miljoen euro, aldus Getlink.
Het bedrijf wil al langer meer spooroperatoren aantrekken. De Kanaaltunnel wordt momenteel gebruikt door de Eurostar-hogesnelheidstreinen, door vrachttreinen en door de eigen shuttles die auto’s, vrachtwagens en bussen vervoeren tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.
Getlink kondigde vorige week nog een recordomzet van 1,606 miljard euro aan in 2022. Het herstel na corona en de ingebruikname van de Eleclink-elektriciteitskabel die via de tunnel over de bodem van het Kanaal loopt, dreven de cijfers hoger.
Beste van Plus
Lees ook
Treinverkeer onderbroken op hogesnelheidslijn tussen Frankrijk en België
Het land moet plat tot Macron ‘bijdraait’: vakbonden in Frankrijk houden nationale staking tegen hogere pensioenleeftijd
Eurostar en Thalys van en naar Frankrijk dinsdag zwaar verstoord door staking
Eurostar past dienstregeling aan tussen 3/1 en 7/1 vanwege staking Britse spoornet
Video
Hoofdpunten
Carl Hoefkens praat voor het eerst sinds zijn ontslag bij Club Brugge: “Ik heb nog altijd een goed gevoel”
Voor wie verdwijnt vaste benoeming? Wat met loon en pensioen? En zullen ambtenaren makkelijker ontslagen kunnen worden?
RECENSIE. ‘Succession’ stopt op een hoogtepunt: het kenmerk van de groten *****
Tiktok-tip: sommelier legt uit waarom je een halfvolle wijnfles maar beter niet afsluit met de kurk
Antwerpse cipiers weigeren zelf om nog nieuwe gevangenen in de Begijnenstraat binnen te laten: “De situatie is niet meer menselijk”