Baanwielrennen Beloften

Brem Deman mag na drie nationale titels mee naar EK in Grenchen: “Zelfs als reserve wordt dit een leerrijke ervaring”

Brem Deman. “Technisch moet ik nog een achterstand wegwerken tegenover de specialisten. Waar ik tijdens de ploegenachtervolging wat centimeters extra ruimte laat, kleven zij in het wiel.”© Marc Van Hecke

De pistecarrière van Brem Deman zit in de lift. De 20-jarige Opwijkenaar behaalde vorig weekend drie nationale titels bij de clubrenners. Bondscoach Tim Carswell nam hem daardoor zelfs op in de nationale selectie voor de ploegenachtervolging voor het EK volgende week in het Zwitserse Grenchen.

Wim Redant

Deman lag in de balans met Arthur Senrame, maar kreeg de voorkeur, waardoor de Opwijkse belofte in feite de plaats inneemt van de als pistier gestopte Assenaar Brent Van Mulders. “Mijn selectie kwam niet meteen als een volslagen verrassing, want Tim Carswell en Kenny De Ketele hadden me al verwittigd me om de periode van het EK in Grenchen vrij te houden”, zegt Deman, die intussen is overgestapt naar de EFC-L&R-AG-ploeg van Michel Pollentier. “Ergens was het niet evident om die periode vrij te houden. Mijn nieuwe ploeg is dan immers op stage in Spanje. In de praktijk zal ik na de ploegenachtervolging op het EK meteen doorreizen naar Spanje. Na het EK wordt de focus verlegd naar de weg. De Nations Cup-meetings na het EK laat ik in principe schieten. Normaal gezien ben ik de vijfde man en dus invaller voor het vaste kwartet, dat bestaat uit Noah Vandenbranden, Tuur Dens, Gianluca Pollefliet en Thibaut Bernard.”

Deman koos pas laat voor de piste, maar maakte deze winter veel progressie. “Vorig jaar volgde ik nog geen specifieke pistetrainingen, intussen is dat wel het geval. Technisch moet ik nog een achterstand wegwerken tegenover de specialisten. Waar ik tijdens de ploegenachtervolging wat centimeters extra ruimte laat, kleven zij in het wiel. Ook de aflossingen kunnen nog wat vlotter. Ergens is het wel jammer dat ik de ploegstage deels mis, want daar worden goede trainingsblokken afgewerkt, terwijl zo’n stage ook zorgt voor een goede sfeer in de ploeg. Maar goed, een EK is natuurlijk ook een leerrijke ervaring.”

Starten in Brussel-Opwijk

Deman is in elk geval in vorm. Afgelopen weekend pakte hij nog drie gouden medailles op het BK in Gent. “We reden in Gent samen met de profs, en dat juich ik toch toe. Zo steek je wat op van de doorgewinterde pistiers. Er waren zelfs twee aparte podia voorzien, waardoor ook clubrenners als ik de kans kregen om eremetaal te versieren. Ik verraste mezelf door drie keer goud te pakken. In de scratch nam ik aan de zijde van drie profs een ronde, wat me meteen de nationale titel opleverde. In de ploegkoers werd ik gekoppeld aan Ben Squire, vorig jaar mijn ploegmaat bij VDM-Trawobo en ook dit jaar een ploegmaat. We zijn geen van beiden sprinters, maar koersten aanvallend en pakten zo toch voldoende punten. In de kilometer moet ik nog werken aan mijn start, die nog te traag is omdat ik nog wat power mis. Met drie nationale pistetitels en nu ook een selectie voor het EK had ik een prima week. Op de weg reken ik op een selectie voor mijn thuiskoers in Brussel-Opwijk. Het zou meteen een leuke uitdaging zijn om mijn wegseizoen te starten.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten