Groot corruptieonderzoek in Oekraïne: politie valt binnen bij oligarch, ex-minister en toplui bij defensie

De politieacties waren onder meer gericht tegen ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.© REUTERS

Oekraïne heeft woensdag een reeks huiszoekingen gedaan bij een oligarch,  administraties en functionarissen. Alles kadert in een onderzoek naar corruptie, een kwaad dat het land aantast en dat middenin de oorlog ook onder meer de bevoorrading van het leger heeft getroffen.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Naast de oorlog met de Russen voert Oekraïne nu ook in de eigen rangen een strijd, en zelfs Zelenski ontsnapt er niet aan (+)

David Arakhamia, de leider van de partij van president Volodimir Zelenski, maakte op Telegram bekend dat de politieoperaties onder meer gericht waren tegen de miljardair Ihor Kolomoysky, tegen ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov en de Oekraïense fiscus, terwijl de directie van de douane aan de dijk gezet werd. Hoge functionarissen van het ministerie van Defensie kregen ook bezoek van speurders. 

Aardolie

Volgens mediaberichten gaat het bij de oligarch om de “verduistering van aardolieproducten” ter waarde van omgerekend 930 miljoen euro. Bij Avakov zou de onlangs neergestorte helikopter met zijn opvolger aan boord de aanleiding van het onderzoek zijn.

Tegen Kolomoysky loopt al een onderzoek sinds vorig jaar. In november werden zijn aandelen in olie- en gasbedrijven wegens de oorlog met Rusland in beslag genomen. Woensdag waren ook beelden van de miljardair in zijn huis te zien met naast hem een beambte van de geheime dienst SBU.

Kolomoysky geldt sinds lang als sponsor van huidig president Volodimir Zelenski. Die nam de jongste tijd steeds meer afstand van de Israëlisch-Cypriotische zakenman en naar verluidt werd hem ook de Oekraïense nationaliteit afgenomen.

Helikoptercrash

Bij Avakov zou het onderzoek gaan over de helikoptercrash van half januari waarbij de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denis Monastirski, om het leven kwam. “Ze hebben de contracten met Airbus van zes jaar geleden onderzocht”, zei de voorganger van Monastirski aan de onlinekrant Oekrajinska Pravda. De helikopter kwam van fabrikant Airbus. De contracten voor de aankoop werden onder Avakov afgesloten, die het ministerie van 2014 tot 2021 leidde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten