Brussels gewest maakt 25 miljoen euro vrij voor nieuwe sportinfrastructuur, vooral waar aanbod nu te laag is

© Geert De Rycke

Brussel -

De Brusselse regering heeft ingestemd met een nieuwe projectoproep voor gemeenten die het aanbod van hun sportinfrastructuur willen vergroten. Dat maakt Brussels minister Bernard Clerfayt (DéFI) bekend. In totaal wordt 25 miljoen euro vrijgemaakt voor de projectoproep.

Belga

Alle negentien Brusselse gemeenten kunnen zich inschrijven op de projectoproep, maar er is één belangrijk selectiecriterium. De nieuwe sportinfrastructuur moet er komen in een van de wijken waar het aanbod nog te laag is. De bedoeling van de projectoproep is om alle Brusselaars dicht bij huis aan sport te laten doen. De regering merkt namelijk dat sportclubs vaak al overvol zitten.

“Sport is een echte katalysator voor persoonlijke ontwikkeling, draagt bij tot een goede algemene gezondheid, stimuleert het zelfvertrouwen en brengt waarden bij die essentieel zijn voor het samenleven. Sportbeoefening moet een recht worden”, vindt minister Clerfayt.

Supralokaal

Bij de selectie van de projecten wordt ook nog rekening gehouden met enkele andere criteria. De nieuwe infrastructuur moet een supralokaal belang hebben, waardoor andere gemeenten ook een beroep kunnen doen op de sportvelden.

De gemeente moet een gelijk tarief toepassen voor alle Brusselaars, onafhankelijk van de gemeente waarin ze wonen. Voor sportinfrastructuur die energiezuinig is of die de toegang voor mensen met beperkte mobiliteit verbetert, kunnen extra subsidies worden voorzien.

De gemeenten hebben tot 10 september de tijd om hun projecten in te dienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten