Biba is Velo-recordhouder van 2022 met meer dan 2.000 ritten: “Dankzij de fietsen ontdekte ik nieuwe plekken in de stad”

Stijn Coenen van Velo zet recordhouder Biba in de bloemetjes.© Patrick De Roo

Antwerpen -

Een nieuw fietsrecord met de Antwerpse stadsfietsen van Velo! In 2022 deed Biba (63) maar liefst 2.307 ritjes met de rood-witte fietsen wat betekent dat hij gemiddeld zo’n zes ritten per dag maakte. “De kilometers die ik in een jaar fiets, zijn ongeveer de helft van de afstand naar Azië”, grapt Biba.

Biba woont in het centrum van Antwerpen en heeft dus keuze uit verschillende velo-stationnetjes in de buurt. “Mijn fietsverhaal begint eigenlijk bij het begin van de coronapandemie. We mochten niet meer buitenkomen. De fitness was gesloten, dus ben ik zoals velen maar beginnen fietsen”, vertelt hij. “Ik nam de tram ook niet meer, want daar zat je toch maar op elkaar gepropt. Ik begon fietsen ook echt leuk te vinden, dus sindsdien ben ik de fiets blijven nemen.”

Afgelopen jaar deed Biba meer dan tweeduizend fietsritten door de stad. Daarom werd hij in de bloemen gezet door Stijn Coenen van Velo Antwerpen. “Toen ik hoorde dat ik de recordhouder was, ben ik eens beginnen tellen hoe vaak ik een Velo-fiets gebruik. In januari zat ik al over de tweehonderd ritten, dus tweeduizend in een jaar kan wel kloppen. Ik neem de fiets overal naartoe, zowel voor korte als voor lange afstanden. Als het mooi weer is, kan ik er ook echt van genieten”, gaat Biba verder. “Ik woon al bijna 35 jaar in Antwerpen en toch heb ik de afgelopen jaren veel plekken ontdekt waar ik anders nooit zou komen. De fiets is het perfecte vervoersmiddel om de stad te ontdekken.”

Biba kan het iedereen aanraden. “Een eigen fiets kan gestolen worden, dus dan is het veel voordeliger om gewoon een abonnement te nemen. Fietsen is ook goed voor de gezondheid. Zelf heb ik niet de beste rug, maar fietsen is geen probleem. Nu ik zoveel fiets, hoef ik ook niet meer naar de fitness, want ik heb beweging genoeg”, lacht hij. “Het liefst fiets ik naar het MAS of het Museum van Schone Kunsten. Daar kan ik dan gezellig een terrasje doen om even uit te rusten.”

De aflopen jaren zijn er steeds meer fietsstations. Biba hoopt dat er binnenkort ook wat stations buiten Antwerpen komen zodat hij nog verder op ontdekking kan gaan met de fiets. (bekn)

Website: velo-antwerpen.be

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt