Trager rijden in Wetteren-centrum door nieuwe werffase op de Zuidlaan: “Voor de leefbaarheid en de veiligheid”

De volledige Jan Broeckaertlaan wordt, alvast tijdelijk, een zone 30.© lvi

Wetteren -

Wanneer straks de nieuwe fase van de grootschalige werken op de Zuidlaan van start gaat, zult u trager door Wetteren-centrum moeten rijden. De gemeente breidt immers de zone 30 in de Molenstraat en de Jan Broeckaertlaan uit tot aan de IJzeren Brug, op voorstel van oppositiepartij Open VLD.

Lieven Van Imschoot

Als u nu Wetteren-centrum binnenrijdt langs de IJzeren Brug, mag u nog even 50 km/u rijden. De zone 30 begint in de Molenstraat pas aan het kruispunt met de Hekkerstraat en in de Jan Broeckaertlaan aan het kruispunt met de Lange Kouterstraat.

“Er was in de vorige bestuursperiode al discussie om die zone 30 uit te breiden naar het begin van die twee straten”, zegt schepen van Mobiliteit Robbe De Wilde (Groen&Co). “Maar men koos er toen voor om dat niet te doen omdat het wegprofiel er zich niet toe leent. Dat zou zelfs averechts kunnen werken voor de naleving van de hele zone 30.”

Eenrichtingsverkeer op Zuidlaan

Maar binnenkort breekt er een nieuwe fase aan in de werken aan de Zuidlaan. De werken verhuizen van straatkant, en er wordt opnieuw eenrichtingsverkeer van kracht tussen de IJzeren Brug en de Massemsesteenweg. Op voorstel van Open VLD-oppositieraadslid Paul Lauwers voert de gemeente de zone 30 in voor de hele Molenstraat en Jan Broeckaertlaan.

De werken aan de Zuidlaan wisselen binnenkort van kant, met eenrichtingsverkeer tot gevolg.© lvi

“We verwachten dat er door de fasewissel (met streefdatum begin maart, nvdr.) meer verkeer richting de stationsomgeving zal rijden, en wellicht ook langs de Molenstraat”, zegt schepen De Wilde. “Een volledige zone 30 is beter voor de leefbaarheid van de bewoners en de veiligheid van de andere weggebruikers. Het is een voorlopige maatregel die we nadien gaan evalueren. Maar als dat goed marcheert en de zone 30 wordt goed nageleefd, is er geen reden om dat nadien terug te draaien.”

Controles

Indien de zone 30 in de twee volledige straten definitief zou worden, wil de schepen bekijken om er het wegprofiel aan te passen. Ook het doortrekken van de fietssuggestiestroken richting de verkeerslichten behoort tot de mogelijkheden. Politiecontroles op de naleving van de zone 30 zijn nog niet direct aan de orde. “Als we meldingen van overdreven snelheid zouden krijgen, kunnen we de politie vragen om te controleren. Maar we zouden ook extra verkeersborden of een oplichtend snelheidsbord kunnen plaatsen. Ik verkies die aanpak.” (lvi)

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt