Overheid rolt flexvervoer ook uit in Vlaamse Ardennen: “Fier dat we als pilootregio fungeren”
Naast de haltes van De Lijn vind je nu al deelauto’s op het Stationsplein. De overdekte fietsenstalling blijft voorlopig leeg. — © edp
De Vlaamse Ardennen zijn na Klein-Brabant in de provincie Antwerpen nog maar de tweede regio waar de Vlaamse overheid het nieuwe systeem ‘hoppin’ uitrolt. Samen met De Lijn wil de overheid een efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer.
“Het systeem van de belbussen wordt vervangen door flexvervoer”, duidt Brakels schepen van Mobiliteit Sabine Hoeckman (Open VLD). “Ook op plaatsen waar er minder vraag naar openbaar vervoer is, zullen de inwoners dat flexvervoer vooraf kunnen reserveren. Daarvoor rolt de overheid een app en een callcenter (0800-122.12) uit. Mensen die de flexbus willen nemen, kunnen vanaf dinsdag 7 februari hun rit reserveren via de Hoppincentrale. Nadat je een halte en tijdstip gekozen hebt, krijg je een tijdvenster van een half uur rondom je tijdstip. Voor je rit start, krijg je bevestiging van de exacte ophaaltijd via sms, telefoon of in de app. Je kan de flexbus live volgen via de app.”
Vóór 21 februari boek je nog steeds telefonisch (09-211.91.91) of online via de belbuscentrale. De vervoerbewijzen en tarieven van De Lijn blijven dezelfde. Een rit voor de flexbus aanvragen kan van 1 tot 30 dagen op voorhand via de app, en telefonisch tot 30 minuten voor je rit tijdens de openingsuren van de Hoppincentrale. Die is op weekdagen open van 6 tot 20 uur en op zat-, zon- en feestdagen van 7.30 tot 15 uur. Op tijd reserveren is aangewezen.
LEES OOK. Raadslid klaagt mobiliteitsbeleid aan: “Dure fietsenstalling aan Stationsplein wordt amper gebruikt”
De communicatie over de flexbus komt er kort nadat schepen Hoeckman vorige maandag tijdens de gemeenteraad in Brakel kritiek kreeg van raadslid Hedwin De Clercq (Vooruit) op het uitblijven van een plan. Ook hekelde hij opnieuw de lege fietsenstalling aan het hoppinpunt op het Stationsplein. Daar is het wachten op elektrische deelfietsen van de overheid.
“Wachten op Vlaanderen”
“We zijn fier dat de Vlaamse Ardennen - en dus ook onze gemeente - als pilootregio mag fungeren”, zegt Hoeckman. “We werden zelf pas maandag op de hoogte gebracht. Ondertussen staat het op onze website en contacteerden we de gebruikers van de belbus. Voor de elektrische deelfietsen wachten we op het raamcontract dat Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) zal uitschrijven. Indien dit te lang duurt, dan zal Brakel dat in eigen beheer uitbouwen.”
Ook in belbusgebieden 450 (Wortegem-Petegem - Kruishoutem), 460 (Vlaamse Ardennen), 470 (Kluisbergen – Ronse) en 485 (Zingem - Oudenaarde) rijden voortaan flexbussen van De Lijn.
Beste van Plus
Video
Hoofdpunten
Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal: federatie komt met ultiem plan
Vinted verstuurt voortaan je gegevens naar de fiscus (als je goed verkoopt)
“Zijn familie smeekte bij huiszoeking politie om hulp”: zoon (19) van Kim Kay riskeert vier jaar cel voor georganiseerde drugshandel
Grote Prijs Rik Van Looy verhuist start van Grobbendonk naar Westerlo, en dat is niet naar de zin van… Rik Van Looy
De ‘Zalando van het leger’ moet weer gratis
Peuter in loopwagentje dreigt van trap te vallen, maar dat is buiten buurvrouw gerekend
Twee gevangenen ontsnappen met behulp van tandenborstel, maar laten zich betrappen in pannenkoekenrestaurant
Amerikaanse toerist verdwaalt in Florence en parkeert Ferrari midden op beroemd plein
Vrouw verdient duizenden euro’s met haar ‘onsexy’ OnlyFans-account: “Ik poets gewoon mijn tanden en maak mijn huis schoon”