Kesselse leert kinderen met pop Bietje over geraffineerde suiker: “Het zit in veel producten, ook als je het niet vermoedt”

Nele Cole leert kinderen iets bij rond geraffineerde suiker samen met haar bietenpop Bietje.© Dirk Vertommen

Nijlen -

Suiker, er is niets dat vlotter in een kindermondje gaat dan dat. Kinderen weten wel dat repen chocolade, koekjes en snoepjes niet gezond zijn, maar waarom precies? Dat probeert Nele Cole uit Kessel (Nijlen) op kindermaat uit te leggen in een boekje over geraffineerde suikers, waarmee ze ook langs scholen trekt.

Bert Provoost

Nele is al enkele jaren bezig met My Happy Healthy, waarmee ze gezonde versbereide maaltijden verkoopt en opleidingen en workshops verzorgt. Ze verdiepte zich ook in het proces van raffineren van suiker en het effect daarvan op ons lichaam. “Ik ben zelf al mijn hele leven een zoetebekje. Ik merkte dat ik zelf, ondanks dat ik weet dat het niet goed is om teveel geraffineerde suiker te gebruiken, toch nog vaak greep naar iets zoets.”

Geraffineerde suikers zijn niet gezond omdat alle nuttige niet-suikerstoffen uit de suikerbiet of het suikerriet gehaald worden tijdens het industriële proces. “Dat gaat dan over vezels, vitamines en mineralen. Als we glucose omzetten in energie in ons lichaam, dan hebben we daar net die nutriënten voor nodig. Als we dit te vaak doen, dan geraakt onze lichaamsvoorraad uitgeput en kunnen we klachten beginnen te krijgen. Daar komt nog bij dat geraffineerde suiker in zoveel producten zit, ook die waarbij je het niet vermoedt.”

Rijmpjes

Ze noemt onder andere ketchup, maar ook granola en zelfs in sommige bokalen met groenten of in een aantal soorten plantaardige melk. De lijst is in feite eindeloos. “Zeker voor kinderen is het niet simpel om daar wijs uit te geraken en om hen te motiveren om daar in de mate van het mogelijke op te letten. Ik probeer dat te doen aan de hand van een verhaaltje. Daarin leg ik het raffineren van suiker op een speelse manier en op rijm uit aan kinderen.”

In het boek speelt Bietje de hoofdrol.© Dirk Vertommen

Het hoofdpersonage Bietje komt in een fabriek terecht waar hij één voor één zijn kleuren verliest, een verwijzing naar de voedingsstoffen die verdwijnen. Op het einde is hij geraffineerd tot een witte suikerklont en ‘steelt‘ hij dus de gezonde stofjes uit je lichaam. “Op die manier snappen kinderen waarover het gaat. Bietje is ondertussen ook tot leven gekomen in de vorm van een pop. Ik trek er vanaf nu mee naar verschillende eerste en tweede leerjaren om dat verhaal te vertellen en samen met kinderen dessertjes zonder geraffineerde suiker te maken en te proeven. Hun reacties zijn heel leuk.”

Zoektocht

Zelf laat Nele geraffineerde suikers ook zo veel mogelijk links liggen. “Het was ook voor mij een zoektocht, soms nog steeds met vallen en opstaan, van hoe ik toch ‘zoetheid’ in mijn leven kan toelaten op een andere manier. Mijn man heeft een bakkersopleiding in avondschool gedaan en zo zijn we het afgelopen jaar samen beginnen te zoeken hoe we toch lekkere koekjes en dessertjes kunnen maken. Want ik vind het heel belangrijk om mezelf nog wel iets te mogen gunnen. Je moet zeker nog kunnen genieten van het leven. We verkopen deze koekjes ook sinds december, ze zijn trouwens gluten- en melkvrij.”

In de koekjes en het gebak gebruikt Nele nu stevia of erythritol, beiden natuurlijke producten die een hele lage glycemische index hebben. “Dat wil zeggen dat onze bloedsuikerspiegel er amper van stijgt, wat met gewone suiker wel het geval is. Voor mijn pralines gebruik ik bijvoorbeeld niet-bijgezoete dadels en in beperkte mate biologische ahornsiroop. Er zijn alternatieven genoeg.”

Hilde Keersmaekers heeft de tekeningen voor het boekje gemaakt en Kristel Liesens maakte de bietenpop. Het boek Bietje Bandietje is te koop voor 18,50 euro en is te bestellen via de website www.myhappyhealthy.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten