Oostendenaars zetten petitie op om licht van vuurtoren te behouden

De lichtbundels van de vuurtoren schijnen volgens de bewoners in hun woon- en slaapkamers.© Jeffrey Roos

Oostende -

Dat een deel van de Oostendse vuurtoren afgeschermd werd, slaat in Oostende in als een bom. Menig Oostendenaar begrijpt de beslissing niet. Er werd ondertussen al een petitie opgestart en die telt anderhalf uur na de opstart al ruim duizend handtekeningen.

Jeffrey Roos

Lange Nelle – zo wordt de Oostendse vuurtoren in de volksmond genoemd - is sinds 1949 een begrip in Oostende. De drie lichtbundels die de letter O van Oostende moeten voorstellen in morsecode schijnen dan ook al decennia lang door de slaap- en woonkamers van verschillende Oostendenaars. Vooral bij die mensen die hoger wonen. De vuurtoren dient op vandaag nog steeds als baken voor de scheepvaart, doch scheen het licht van de vuurtoren niet alleen over zee, maar ook landinwaarts, 360 graden rond. (Lees verder onder de foto)

Een deel van de vuurtoren werd nu afgedekt met folie.© Jeffrey Roos

Dat was dik tegen de zin van enkele bewoners van luxeflats in de nieuwe wijk Oosteroever. Daarom vroeg de bouwpromotor die actief is op de Oosteroever, naar eigen zeggen gesteund door andere bouwpromotoren, of er niets kon gedaan worden aan het licht dat landinwaarts scheen. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) ging op die vraag in en zorgde voor folie op de plaats waar het licht over de gebouwen van de Oosteroever scheen.

LEES OOK. Licht van vuurtoren na 74 jaar deels gedoofd na klachten van bewoners luxeflats: “Mensen willen alles kapot”

Dat is dan weer dik tegen de zin van menig Oostendenaar die Lange Nelle als een symbool zien. De reacties zijn dan ook niet mals. Om die reden werd woensdag een online petitie opgericht. Die werd anderhalf uur na de oprichting al 1.250 keer getekend. Met de petitie wil men een duidelijk signaal geven: “van uze torre moen ze bluven!”, zo staat er te lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten