Onderzoekers stellen PFAS vast in zeeschuim: “Kinderen gaan er best niet mee spelen”

In zeewater werd er een veel lagere hoeveelheid PFAS teruggevonden dan in zeeschuim. “Maar een goede hygiëne na een dagje strand is altijd verstandig.”© jve

Knokke-Heist/De Haan -

In 2021 en 2022 werd tijdens verschillende metingen PFAS aangetroffen in zeeschuim uit onze Noordzee. De chemische stof is bekend bij het grote publiek door het 3FM-schandaal. Een concreet gevaar voor strandgangers is er niet, al waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) wél voor rechtstreeks contact. “Kinderen gaan er best niet mee spelen”, zegt woordvoerder Joris Moonens.

Junior Verbeeke

PFAS is een zware chemische stof die moeilijk afbreekt, en dus ook aanwezig is in het water én ons lichaam. Maar dat vooral in verwaarloosbare hoeveelheden. Het goedje kreeg een smoel bij het grote publiek na het 3M-schandaal in Zwijndrecht. Geïnspireerd door eerder Scandinavisch onderzoek, deed het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) verschillende metingen naar PFAS in ons zeeschuim aan de kust. Want die vaststelling was eerder al gedaan in Amerika. Knokke werd hier als willekeurige badstad uitgekozen. “Bij een aantal verkennende metingen in 2021 en 2022 werden wisselende hoeveelheden vastgesteld”, aldus AZG. En dat enkel in het zeeschuim zelf, want in het zeewater werd nauwelijks iets teruggevonden.

Door de wisselende resultaten gaf AZG aan VITO de opdracht nieuwe metingen uit te voeren in juli en oktober 2022, en deze keer zowel in Knokke als in De Haan, en óók in zeewater. “Op beide locaties werd opnieuw PFAS aangetroffen in het zeeschuim, met vooral in Knokke veel hogere waardes dan bij eerdere metingen”, klinkt het verder. “Deze laatste metingen bevestigen dus dat zeeschuim PFAS kan bevatten en dat de concentraties PFAS kunnen veranderen afhankelijk van de plaats en het seizoen of tijdstip.” Over de oorsprong van de PFAS in het zeeschuim is het gissen: afzetting vanuit de Schelde is mogelijk, maar ook andere stromingen of oorzaken kunnen aan de basis liggen.

Goede hygiëne

Moeten we nu met z’n allen de zee gaan mijden? Helemaal niet, zegt Moonens. “Zwemmen, baden en spelen in zeewater houdt geen risico’s in , omdat de concentraties PFAS in zeewater veel lager zijn dan in zeeschuim”, zegt Moonens. “In het zeeschuim kunnen de concentraties hoger zijn, maar ook dat is niet altijd het geval en er is ook niet altijd zeeschuim aanwezig. Sporadisch in contact komen met zeeschuim is geen probleem. Maar het is wel aan te bevelen om het zeeschuim niet in te slikken en kinderen niet te laten spelen in het zeeschuim. Een goede hygiëne na een dagje strand is altijd verstandig: spoel uw lichaam af en was uw handen, zeker voor het eten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten