Provincie kapt 200-tal bomen voor aanleg veiliger fietspad: “Ter compensatie worden 149 nieuwe exemplaren geplant die alle groeikansen krijgen”

Zo zou het nieuwe fietspad eruitzien, inclusief nieuwe bomen.© if

Oostkamp/Loppem -

Op maandag 6 februari gaat de provincie West-Vlaanderen van start met voorbereidende werken voor de aanleg van een nieuw fietspad langs de Loppemstraat in Oostkamp en de Oostkampse Baan in Loppem. Een 200-tal bomen gaat tegen de vlakte. Ter compensatie zullen 149 nieuwe exemplaren worden aangeplant. “Die krijgen alle groeikansen”, klinkt het.

Arne Franck

Volgens de provincie is een deel van de bomen langs het traject ziek of beschadigen ze de bovenleidingen en kabels. “Hun dikke wortels maken de verharding van het fietspad hier en daar kapot en ook het zicht op het verkeer wordt vaak belemmerd”, zegt gedeputeerde voor mobiliteit Jurgen Vanlerberghe (Vooruit). “Daarom beslisten we de bomen te rooien. Maar samen met de gemeenten Oostkamp en Zedelgem zullen er wel 149 nieuwe exemplaren aangeplant worden. Het gaat om streekeigen soorten die bestand zijn tegen ziektes zoals valse christusdoorn, wintereik en knotwilg.”

LEES OOK. Heraanleg fietspaden Loppemsestraat volgend voorjaar van start

Waar de groenstrook te smal is, komt er een haag als extra veiligheidsbuffer voor de fietsers. “De plantvakken waarin de nieuwe bomen zullen staan, zijn veel groter dan die van de bomen die verdwijnen”, stelt Vanlerberghe. “Dat zorgt voor een betere watertoevoer waardoor de nieuwe bomen alle groeikansen krijgen, rekening houdend met de veiligheid van de weggebruikers en fietsers. De wortelbescherming voor de nieuwe bomen zal schade aan de verharding van de nieuwe fietspaden voorkomen.”

De bomenrijen worden geschrankt opgesteld en er komen ribbelstroken aan beide zijden van de weg. “Zo wordt het huidige snelheidsremmende tunneleffect behouden en zelfs nog versterkt. De inplanting van de bomen houdt rekening met het zicht voor de uitrijdende landbouwvoertuigen. Er komt een veiligheidsstrook van drie meter tussen de rijweg en het fietspad waarbij de bomen op twee meter van de rijweg worden aangeplant. De veiligheidsstrook dient ook als een wadi voor een betere waterafvoer en -infiltratie.”

2,2 miljoen euro

Het rooien van de bomen start op maandag 6 februari en zal voor maart voorbij zijn. Van 6 februari tot en met vrijdag 10 februari zal de rijweg tussen 8 en 17 uur onderbroken zijn voor alle verkeer. Er zal een omleiding van kracht zijn. De werken voor de aanleg van de nieuwe fietspaden starten nog dit voorjaar en zullen 140 werkdagen duren. Het kostenplaatje bedraagt 2,2 miljoen euro, waarvan de provincie 1,8 miljoen euro bijdraagt. De rest wordt gedeeld door de gemeenten Oostkamp en Zedelgem. De Vlaamse overheid zal via het Fietsfonds 50 procent van het provinciale kostenaandeel voor de fietspaden op zich nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten