‘Circulatieplan’ aan Mellebrug, deel 2: verkeer kan opnieuw vlotter richting Gent: “Maar er zal nog lang veel verkeer in Melle zijn”

Het verkeer mag vanaf Mellebrug opnieuw via de Wezenstraat naar de Brusselsesteenweg. Al staan op dit bord nog de verkeerde schoolstraaturen vermeld.© lvi

Melle/Wetteren/Heusden -

Het verkeer van Mellebrug mag opnieuw langs de Wezenstraat richting Gent. Tijdens de eerste proefopstelling van het ‘circulatieplan’ mocht dat niet, maar in de tweede proefopstelling weer wel. Vooral automobilisten uit Heusden en Wetteren-ten-Ede zullen opgelucht zijn.

Lieven Van Imschoot

Die automobilisten rijden vooral via Mellebrug naar de Brusselsesteenweg richting Gent. Maar omdat de Kerkstraat een eenrichtingsstraat werd, wordt het verkeer omgeleid. In september startte een eerste proefopstelling, waarbij het verkeer langs de Kloosterstraat en de Pontstraat werd geleid. Aan de supermarkt Spar mocht het verkeer niet meer rechtsaf de Wezenstraat in.

LEES OOK. Storm van kritiek op circulatieplan in Melle-centrum, maar schepen blijft kalm: “Het gaat om de veiligheid”

Automobilisten moesten twee keer aan verkeerslichten aanschuiven en reageerden verontwaardigd. Nu mogen ze opnieuw langs de Wezenstraat. “Behalve wanneer die een schoolstraat wordt”, zegt schepen van Mobiliteit Dirk Gistelinck (CD&V). “Dan moet het verkeer langs de Kloosterstraat.”

Op maandag, dinsdag en donderdag is de Wezenstraat een schoolstraat tussen 8.15 en 8.45 uur en van 16 tot 16.30 uur. Op woensdag van 11.45 tot 12.15 uur en op vrijdag van 8.15 tot 8.45 uur en van 15.15 en 15.45 uur. “Voor de veiligheid”, zegt de schepen. “Anders krijg je er sowieso opstropping én dan willen ouders hun kind weer vlak aan de schoolpoort afzetten.”

Nieuwe fietsstraat

Die schoolstraat wordt op een bord aan Mellebrug aangegeven. “En ik denk dat veel mensen daarmee kunnen leven.” Op het bord staan echter nog de oude schoolstraaturen vermeld. Die moeten nog worden aangepast. De Wezenstraat wordt net als de Kloosterstraat een fietsstraat. “Ook voor de veiligheid en om de snelheid te matigen. Anders worden fietsers constant ingehaald.” (Lees verder onder de foto)

Ook de Wezenstraat wordt nu een fietsstraat. De wegmarkeringen moeten nog worden aangebracht.© lvi

De tweede proef loopt tot ongeveer eind april. Daarna zal het gemeentebestuur beslissen over de toekomst. “Ik ga daar niet op vooruitlopen, maar persoonlijk denk ik dat deze tweede proefopstelling de beste is, omdat niet al het verkeer eerst naar de Pontstraat moet.”

In de Sint-Vincentiusschool in de Wezenstraat maakt directeur Hilde Duportail zich geen grote zorgen. “We hadden al aan de gemeente gevraagd om de schoolstraattijden zeker te behouden”, zegt ze. “De gemeente heeft dat onmiddellijk bevestigd.”

Werken in Wetteren

“Ik denk dat er door de omleiding minder verkeer van Mellebrug komt, en dat sommige mensen toch nog via de Kloosterstraat zullen rijden omdat ze het gewoon zijn. We zouden wel graag borden hebben die wijzen op een school en de zone 30. Die hebben we al lang geleden aan de gemeente gevraagd.”

Schepen Gistelinck vreest dat Melle-centrum nog lang met meer verkeer zal kampen. “Door de grote werken aan de Zuidlaan in Wetteren verlaat dat verkeer Wetteren langs de Kwatrechtsteenweg. Veel mensen rijden dan door Melle naar de R4 in plaats van naar het E40-complex in Wetteren. Dat geeft zeer veel verkeer in Melle en dat zal nog lang duren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten