Russische premies uitgeloofd voor vernietiging westerse tanks

© AP

Het Kremlin schaart zich achter de Russische initiatieven om premies uit te loven voor de verovering of vernietiging van zware westerse wapens in Oekraïne. Die premies kunnen een aanmoediging betekenen voor de soldaten, zo heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov woensdag verklaard.

mtmBron: BELGA

Aleksandr Osipov, de gouverneur van de Zuidoost-Russische regio Transbaikal, heeft woensdag een premie van drie miljoen roebel (ongeveer 39.200 euro) beloofd voor elke veroverde Duitse of Amerikaanse tank in Oekraïne. Duitsland had vorige week het licht op groen gezet voor de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. De Verenigde Staten kondigden ook aan 31 Abrams-tanks te zullen leveren.

Peskov zegt dat Osipov niet alleen staat. Russische zakenlui hebben volgens hem al vergelijkbare initiatieven opgestart. “Er worden bedragen gezet op in brand gestoken, vernietigde en buitgemaakte technologie.”

“We hadden al gezegd dat die tanks zullen branden. Dat zal natuurlijk nog meer het geval zijn als er zulke uitgebreide maatregelen komen” om de vernietiging ervan aan te moedigen, zegt Peskov. De initiatieven zouden volgens de woordvoerder ook aantonen dat Rusland als één man achter de doelstellingen van het offensief in Oekraïne staan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten