Rente nu al voor achtste keer op rij verhoogd in Verenigde Staten

© REUTERS

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten voor de achtste keer op rij verhoogd. Maar het ritme van de verhogingen werd zoals verwacht verder teruggeschroefd.

mtmBron: BELGA

De rente wordt met 25 basispunten opgekrikt tot een bandbreedte van 4,50 tot 4,75 procent. In december was het verhogingstempo al teruggeschroefd naar 50 basispunten, na vier renteverhogingen van telkens 75 basispunten. Die waren nodig om de galopperende inflatie onder controle te krijgen. 

De inflatie lijkt intussen stilaan over haar piek heen. In december lagen de prijzen van consumptieproducten nog 6,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Voorts vertraagt de economische groei. Dat zijn signalen dat de agressieve renteverhogingen van de voorbije maanden hun vruchten afwerpen.

Toch zijn er weinigen die geloven dat het einde van de renteverhogingen al in zicht is. De inflatiedoelstelling bedraagt immers 2 procent. De verwachting is dat het rentetarief boven de 5 procent zal gaan en daar een tijd boven zal blijven.

De Fed liet bij het rentebesluit ook weten dat er nog meer renteverhogingen op komst zijn. “De inflatie is een beetje vertraagd, maar ze blijft hoog”, klonk het.

Donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) ook met een rentebesluit. Hier wordt een verhoging met 50 basispunten verwacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten