Lokaal bier steunt stichting De Kleine Strijders: “Zo kunnen we meer speelgoed verdelen in ziekenhuizen”

De initiatiefnemers van het Strijdersbier toosten bij FloRik in Wechelderzande samen met burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille, burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) en schepen Luc De Backer (Inzet) van Lille op het succes van het bier voor het goede doel.© Bart Van den Langenbergh

Wechelderzande, Beerse, Hoogstraten -

Bier drinken en tegelijk het goede doel steunen? Het kan perfect met het gloednieuwe Strijdersbier. Twee hobbybrouwers van de vzw Hopperfly uit Beerse ontwikkelden een amberkleurig bier dat op grotere schaal wordt geproduceerd bij thuisbrouwerij FloRik in Wechelderzande (Lille). De opbrengst van het smaakvolle gerstenat gaat naar stichting De Kleine Strijders uit Hoogstraten, een organisatie die speelgoed bezorgt aan kinderen in het ziekenhuis. “Drie lokale spelers hebben elkaar gevonden”, zegt Toon Verheijen van De Kleine Strijders.

Bart Van den Langenbergh

Na de Strijdersgin is er nu ook het Strijdersbier. Het amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7% is het resultaat van een creatief brouwproces van Benny Brees en Jeroen Van Loon, twee hobbybrouwers uit Beerse die samen de vzw Hopperfly hebben opgericht. De opbrengst van het bier gaat naar stichting De Kleine Strijders van Toon Verheijen en zijn vrouw Joyce De Sager uit Hoogstraten. Zij bezorgen speelgoedpakketten aan kinderen die in het ziekenhuis belanden en geven ook verzorgingssetjes aan hun ouders.

“Jeroen en ik hadden al drie bieren gebrouwen, maar op hetzelfde moment leerde ik via Toon Verheijen op Graspop in Dessel stichting De Kleine Strijders kennen”, legt Benny Brees van Hopperfly uit. “Zo kwamen we op het idee om een van onze bieren te lanceren als Strijdersbier en er het goede doel van deze stichting aan te koppelen. Het is uiteindelijk de bedoeling van onze vzw om met de bieren bepaalde goede doelen te steunen, zoals De Kleine Strijders. Zo kun je bier drinken en tegelijk het goede doel ondersteunen.”

Thuisbrouwerij FloRik

De hobbybrouwers konden in hun garage in Beerse zelf niet alle flesjes Strijdersbier afleveren. Ze gingen hiervoor aankloppen bij thuisbrouwerij FloRik in Wechelderzande van Davy Van Laer en An Aerts. “Wij zorgen voor de laatste schakel in het brouwproces van het Strijdersbier. De basis van het recept van Hopperfly is ongewijzigd, maar hier stellen we het brouwsel helemaal op punt”, zegt An Aerts, die zelf zeventien jaar lang bij brouwerij Westmalle heeft gewerkt. “Het Strijdersbier is bewust amberkleurig en heeft een bittere toets zonder daarvoor een IPA-bier te zijn. Het bier gemaakt met Belgische hopsoorten en ook het mout komt uit ons land.”

Toon Verheijen van stichting De Kleine Strijders uit Hoogstraten heft samen met Benny Brees en Jeroen Van Loon van de vzw Hopperfly uit Beerse en met An Aerts van thuisbrouwerij FloRik in Wechelderzande het glas op het succes van het Strijdersbier.© Bart Van den Langenbergh

Speelgoedpakketten

Thuisbrouwerij FloRik heeft intussen al in totaal 600 liter of ruim 60 bakken Strijdersbier van de band laten rollen. De eerste twintig bakken bier zijn al de deur uitgevlogen. Van de volgende veertig bakken zijn er al dertig gereserveerd. Bij het bier hoort ook een aangepast etiket en bijhorend glas. Op het etiket achteraan het flesje staat een QR-code waarmee je terecht komt op de website van De Kleine Strijders. “Het Strijdersbier is voorlopig verkrijgbaar bij de cafés De Vrijheid en Den Bottel in Hoogstraten, café ’t Fortuin in Meer, restaurant Kris in Kasterlee en bij Haar Bazaar DeLuxe in Hoogstraten”, verduidelijkt Toon Verheijen van De Kleine Strijders. “Maar je kunt het bier ook gewoon bestellen bij Hopperfly zelf. Dit bier is de realisatie van een project waarbij drie lokale spelers betrokken zijn. Met de opbrengst van de verkoop kunnen we weer wat meer speelgoed bezorgen aan kinderen van het AZ in Turnhout en Klina in Brasschaat. De speelgoedpakketten worden in speciale tas gestoken door bewoners van het centrum Muylenberg in Turnhout. We verdelen ongeveer tweehonderd tot driehonderd pakketten per week aan deze ziekenhuizen.”

Toon Verheijen, An Aerts, Jeroen Van Loon en Benny Brees staan bij de brouwketel van het Strijdersbier bij thuisbrouwerij FloRik in Wechelderzande.© Bart Van den Langenbergh

Een gewone verpakking met vier flesjes Strijdersbier kost bij Hopperfly 8,5 euro. Voor een geschenkverpakking met daarin vier flesjes en een glas betaal je 15 euro. En voor een houten bakje van Hopperfly met vijftien flesjes is de kostprijs 45 euro.

Het Strijdersbier kan worden aangekocht in een uniek houten bakje met bijhorend glas.© Frank Weyler

Het Strijdersbier kan worden aangekocht in een uniek houten bakje met bijhorend glas.© Frank Weyler

Het Strijdersbier is amberkleurig en heeft een alcoholpercentage van 7%.© Frank Weyler

www.hopperfly.be, www.dekleinestrijders.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten