Rust keert terug in Berlaars asielcentrum na woelige avond en nacht met zware onderlinge vechtpartijen: “Vijf gewonden”

© BFM

Berlaar -

In het asielcentrum van Berlaar zijn woensdagavond zware gevechten uitgebroken onder de asielzoekers. Er zouden een vijftal gewonden zijn gevallen. Heel wat omliggende zones en ook de federale politie moesten urenlang bijstand verlenen.

bepr, tdk

De rellen ontstonden omstreeks 18u woensdagavond, zo bevestigt Berlaars burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Er is meteen versterking opgeroepen omdat het om een ernstig incident ging. Er waren onderlinge gevechten uitgebroken, waarbij gewonden zijn gevallen. Het gaat om een vijftal gewonden, waarvan één persoon de nacht in het hospitaal heeft moeten doorbrengen. Er bleek een operatie nodig”, zegt de burgemeester.

De politie probeerde met alle middelen de situatie te bekoelen.© BFM

De spanningen deden zich voor in de slaapzalen van de alleenstaande mannen, waar een 200-tal mensen verblijven in vroegere magazijnen van Defensie. Het incident zou vooral gespeeld hebben tussen een groep Afghanen en een groep Syriërs. Alle beschikbare middelen werden ingezet om de kalmte zo snel mogelijk te doen wederkeren.”De federale politie is mee ingezet om het incident te ontmijnen. Dat heeft ongeveer tot 4u ’s nachts in beslag genomen. Daarna zijn een tiental agenten ter plaatse gebleven om alles onder controle te houden. Wat de precieze aanleiding was, wordt verder onderzocht”, zegt Walter Horemans.

LEES OOK. Gebrek aan privacy en povere omstandigheden: “De limiet van deze plek is al langer bereikt”

Onruststokers verwijderd

Enkele onruststokers zijn ondertussen verplaatst naar andere asielcentra. Dat moet mee voorkomen dat de rellen opnieuw oplaaien. Donderdag zullen de verantwoordelijken van het centrum ook bijstand krijgen van ervaren medewerkers uit andere centra.

De slaapzalen van het opvangcentrum© Joren De Weerdt

Het asielcentrum opende de deuren in de zomer van 2022. Het werd aangekondigd als een tijdelijke opvangplek voor crisisopvang, zonder evenwel een einddatum voorop te stellen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bezocht in de zomer de legerkazerne die toen klaargemaakt werd voor de opvang van asielzoekers.© Dirk Vertommen

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten