Iran past nucleaire installatie in het geheim aan, meldt IAEA

Arhciefbeeld: de Fordo-centrale in 2019.© AFP

Iran heeft in het geheim een installatie voor de productie van hoogverrijkt uranium aangepast. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Teheran moet dergelijke stappen normaal gezien melden aan het IAEA, hekelt de topman van het agentschap Rafael Grossi woensdag.

Bron: BELGA

De centrale produceert sinds eind 2022 uranium met een zuiverheid tot 60 procent. Grossi heeft er in het verleden op gewezen dat Iran daarmee het verrijkingsniveau van 90 procent benadert dat nodig is om kernwapens te produceren.

Volgens Grossi ontdekten de inspecteurs van IAEA de aanpassing tijdens een onaangekondigde inspectie van de Fordo-centrale, ten zuiden van de hoofdstad Teheran. De machines zijn “significant” aangepast sinds november, klinkt het. De IAEA heeft niet gezegd of en hoe dit de productiecapaciteit heeft verhoogd.

Genoeg uranium voor wapens

Grossi verklaarde vorige week aan het Europees Parlement dat Iran al voldoende uranium heeft voor verschillende nucleaire wapens als het materiaal verder verrijkt wordt. Teheran heeft echter nog een lange weg te gaan met technische en politieke hindernissen voordat het dergelijke wapens kan bouwen, benadrukte Grossi.

Teheran benadrukt altijd dat het nucleaire technologie alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt.

Aangeboden door onze partners