Een van grootste kopermijnen ter wereld stilgelegd door onrust in Peru

© AFP

De Peruaanse kopermijn Las Bambas heeft woensdag zijn activiteiten opgeschort als gevolg van de wegblokkades en onrust in het land. De mijn is goed voor ongeveer 2 procent van de wereldwijde productie.

Bron: BELGA

Peru is na Chili de grootste koperproducent ter wereld. De mijn Las Bambas, gelegen op 4.000 meter hoogte, is goed voor ongeveer 15 procent van de Peruaanse koperproductie.

De productie is stopgezet en de fabriek wordt in een onderhoudsfase geplaatst, meldt het Chinese bedrijf MMG, dat de mijn exploiteert. “De omstandigheden zijn niet veranderd, de blokkades duren voort, er komen geen voorraden binnen”, klinkt het.

MMG had eerder al gewaarschuwd dat het de productie zou moeten stilleggen als de wegblokkades niet verdwijnen.

Er zijn tientallen wegblokkades in verschillende regio’s van Peru. De blokkades hebben geleid tot tekorten aan basisgoederen en brandstof, en bemoeilijken de toegang tot gezondheidszorg in verschillende gebieden van het land.

Verkiezingen niet vervroegd

President Dina Boluarte en de rechtse partijen willen de verkiezingen vervroegen in de hoop een einde te maken aan de protesten in het land, maar het parlement van Peru heeft woensdag opnieuw geweigerd de verkiezingen van 2024 te verplaatsen naar december 2023.

Bij een stemming in het parlement stemden 68 parlementsleden tegen vervroegde verkiezingen, 54 stemden voor en 2 blanco.

Het parlement gaf eerder groen licht om de verkiezingen van 2026 naar 2024 te vervroegen, maar stemde zaterdag tegen Boluartes voorstel om de stembusgang nog verder naar voren te halen.

48 doden

Het Zuid-Amerikaanse land kampt met zware protesten sinds Pedro Castillo twee maanden geleden als president werd afgezet en aangehouden. Bij de demonstraties zijn tot nu toe 48 mensen omgekomen, onder wie een politieagent. De betogers eisen het vertrek van Boluarte, nieuwe verkiezingen en de vrijlating van de oud-president.

Castillo was erg populair onder de arme Inheemse bevolking uit het zuiden van Peru, waar hij zelf ook vandaan komt. Hij zit vast sinds zijn poging om het parlement te ontbinden en per decreet te regeren, waarmee hij een afzettingsprocedure wilde voorkomen. Zijn vicepresident Boluarte werd vervolgens in lijn met de Peruaanse wetgeving als opvolger naar voren geschoven.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt