Zware bussen met toeristen worden vanaf 2024 geweerd uit centrum van Amsterdam

Archiefbeeld© Shutterstock

Zware touringcars van meer dan 7,5 ton worden vanaf 1 januari geweerd uit de binnenstad van Amsterdam. De stad meldt dat de maatregel wordt genomen omdat veel inwoners overlast ervaren van de zware bussen.

jvhBron: BELGA

De touringcars worden zo veel mogelijk verplaatst naar de randen van de stad. Bezoekers van de stad kunnen dan met openbaar vervoer verder reizen. De gemeente maakt een uitzondering voor enkele straten waar zich populaire musea als Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage bevinden.

“Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan, en daar willen we graag ruimte voor bieden”, zegt de Amsterdamse schepen van Verkeer Melanie van der Horst. “Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is te veel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken.”

De zware touringcars veroorzaken opstoppingen in smalle straatjes en onveilige verkeerssituaties in de drukke binnenstad voor fietsers en voetgangers. Ook zijn ze te zwaar voor de kwetsbare kades en bruggen, en zorgen ze voor uitstoot als ze met draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt