Veldrijden Beloften Wereldkampioenschap in Hoogerheide

Joran Wyseure is niet van plan om zijn regenboogtrui zomaar af te geven: “Ik moet van niemand schrik hebben”

Joran Wyseure vond het fantastisch om een jaar lang als wereldkampioen rond te rijden.© Goyvaerts/GMAX Agency

Het lijkt in de sterren geschreven te staan dat Joran Wyseure zaterdag in het Nederlandse Hoogerheide opnieuw de wereldtitel veldrijden bij de beloften zal veroveren. Net als vorig jaar won hij enkel in Koksijde en Hamme. “Ik heb vertrouwen geput uit mijn laatste wedstrijden, maar de concurrentie is groter dan ooit”, stelt de laatstejaars.

Michel Vanden Heede

Joran Wyseure kende een geslaagde WK-voorbereiding. Daags nadat hij met de nationale ploeg van stage in Benidorm was teruggekeerd schreef hij de Flandriencross in Hamme op zijn naam. “Ik nam er die wedstrijd nog bij, omdat het een traject op mijn maat is. Ik verstevigde er mijn leidersplaats in de X20 Badkamers Trofee. Dat regelmatigheidscriterium wil ik niet meer uit handen geven. Het zou een mooi afscheid aan de beloftencategorie zijn.”

Na de race moest hij meteen in de camper springen om de slotmanche van de Wereldbeker in Besançon te halen. “Ik werd vierde”, vertelt Wyseure. “Het scenario herhaalde zich. Ik was op niveau in de Wereldbeker, maar ik kon geen enkele podiumstek versieren. Het ging telkens om snelle races, waarin ik iets minder goed tot mijn recht kom.”

“Ik hoop dat het in Hoogerheide een stuk zwaarder wordt. In het verleden was dat alleszins zo. Hopelijk helpt het weer me een handje. Ik denk dat het WK een open strijd wordt. Er komen wel zes jongens in aanmerking voor de titel. Het niveau ligt hoog. Zelf moet ik van niemand schrik hebben, maar details kunnen het verschil maken. Ik ben gemotiveerd. Het is fantastisch geweest om een jaar lang met de regenboogtrui rond te rijden. Ik zou wat graag mijn titel verlengen, maar simpel wordt het niet.”

Team relay

Opmerkelijk is dat Wyseure vrijdag deelneemt aan de team relay met Laurens Sweeck, Marion Norbert-Riberolle, Antoine Jamin, Julie Brouwers en Xaydée Van Sinaey. “Ook in dat onderdeel zal ik me dubbel plooien. Ik kan wel niet inschatten tot wat we in staat zijn. Ik moet inderdaad daags voor mijn belangrijke afspraak al een inspanning leveren, maar het voordeel is wel dat ik de routine doorbreek. Ik zal geen tijd hebben om te piekeren.”

Een jaar geleden reed Joran Wyseure als outsider solo naar de wereldtitel in het Amerikaanse Fayetteville. Emiel Verstrynge was zijn naast belager. De Oost-Vlaming behoort net als Thibau Nys tot de favorieten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten