Kirsten (48) zit op kot in woonzorgcentrum: “Ik heb mijn hart hier verloren”

© RTV

Mechelen/Geel -

Het woonzorgcentrum Hof van Egmont in Mechelen heeft er een opvallende nieuwe bewoner bij. Kirsten Maeyaert (48) is namelijk de eerste kotstudent die in het Hof van Egmont verblijft. In totaal stelt het woonzorgcentrum vanaf nu vier kamers ter beschikking van studenten, die zich engageren om enkele uren per week vrijwilligerswerk te doen.

Stijn Van de Sande

De vraag naar bijkomende studentenkamers in Mechelen is groot en dus klopte de Thomas More Hogeschool een tijdje geleden zelfs aan bij het wzc Hof van Egmont op de Hendrik Speecqvest. “Een van de afdelingen werd recent vernieuwd en dat geeft ons de kans om verschillende generaties met elkaar in contact te brengen”, zegt Jeroen Baeten (N-VA), voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. “We stellen vier kamers ter beschikking voor studenten die er heel bewust voor kiezen om op kot te komen in een woonzorgcentrum.”

Niet iedereen kan zomaar op kot in het Hof van Egmont. “De studenten moeten hier wel passen”, zegt ondervoorzitster Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) van Zorgbedrijf Rivierenland. “We zijn op zoek naar studenten met een hart voor onze bewoners en de zorgsector en met het juiste engagement. We vragen van de studenten namelijk om twee uur per week vrijwilligerswerk uit te voeren. Momenteel verwelkomen we één student, maar het is onze ambitie om bij de start van het volgende academiejaar in september de vier kamers te kunnen verhuren.”

Kirsten zal samen met de bewoners van het wzc leven.© Dirk Vertommen

Die eerste kotstudent is Kirsten Maeyaert, een 48-jarige Mechelse die sinds vorig jaar ergotherapie studeert aan de Thomas More Hogeschool in Geel. “In 2020 verbleef ik al eens een tijdje in kortverblijf in het Hof van Egmont”, zegt ze. “Ik heb mijn hart hier verloren en wist dat ik ooit zou terugkeren. Dat zoiets kan als de eerste kotstudent, maakt het extra bijzonder. Ik kijk ernaar uit om dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven aan te kunnen vatten samen met de bewoners. Ik wil van hen leren en samen dingen beleven. Het leven in een woonzorgcentrum sluit ook aan bij mijn studies ergotherapie.”

Gabriella De Francesco overhandigt Kirsten de sleutel van haar kamer.© Dirk Vertommen

Het is daarom dat Kirsten voor een kot in haar thuisstad koos. “Na een zwaar ongeval een tiental jaar geleden belandde ik in een rolstoel. Dagelijks moet ik nog uren revalideren. Dat kan ik, net als mijn lichaam verzorgen, inmiddels grotendeels zelf. Maar iedere dag naar Geel gaan is niet mogelijk. Daarom koos ik voor een traject voor zij-instromers en werkstudenten. Een keer per week pendel ik naar Geel voor de praktijklessen, tijdens de andere dagen van de week zit ik op kot om te studeren. En net als iedere andere kotstudent ga ik op vrijdag weer naar huis. Ik moet mijn was jammer genoeg wel zelf doen (lacht).”

“Dat ik kies voor een kot in het Hof van Egmont en niet gewoon thuis studeer, heeft te maken met mijn toekomst”, zegt Kirsten, die eerder vertaler was voor Defensie en de NAVO en tot aan haar ongeval ook werkte als leerkracht lager onderwijs. Daar moest ze door haar beperking mee stoppen. “In het wzc kan ik enorm waardevolle ervaring opdoen als ergotherapeut. Daarnaast leer ik de mensen ook beter kennen en kan het een belangrijke opstap zijn naar een vaste job. Door middenin mijn toekomstige werkomgeving te studeren en te leven, leer ik enorm veel bij.”

Kotfeestjes

Kotfeestjes geven tot diep in de nacht, dat zit er in het Hof van Egmont niet in. “Ik kan vertrekken en toekomen wanneer ik wil, maar uiteraard moet ik rekening houden met de andere bewoners”, zegt Kirsten, die op een gang woont waar ook mensen met dementie verblijven. “Je kan stellen dat het hier vroeg nacht wordt en dat de dag ook weer vroeg begint, maar bij dat ritme wil ik me graag aansluiten. Toen ik zag dat er een kamer beschikbaar was als kot, heb ik alleszins geen seconde getwijfeld.”

Als kotstudent in het Hof van Egmont betaal je 350 euro huur voor een eigen bemeubelde kamer. Als je samen met de bewoners wil eten, betaal je daar nog een bijkomend bedrag voor. Er wordt ook verwacht dat je wekelijks twee uur vrijwilligerswerk verricht in het wzc. Daarvoor krijg je een vrijwilligersvergoeding.

hve.onthaal@zbrivierenland.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten