Procureur-generaal eist 100.000 euro van cannabisverkoper: “Het zullen schoenen van den Aldi worden in plaats van Christian Dior”

Themabeeld.© Tom Palmaers

Brugge/Gent -

Een 25-jarige Gentenaar vraagt in beroep een straf met uitstel voor grootschalige cannabishandel. Hij vraagt ook om de verbeurdverklaring van 100.000 euro te milderen.

Olivier Scheir

In mei 2019 kreeg de politie informatie in handen dat Bruggeling N.G. (27) al twee jaar lang op grote schaal cannabis verkocht. De drugs kwamen uit het Nederlandse Bergen op Zoom en werden opgeslagen in een garagebox. Onderzoek wees uit dat N.G. in totaal 15 à 20 kilogram cannabis had gekocht van de Brugse Gentenaar D.D. (25).

Na observaties werden in de woning van Bruggeling W.V. (31) ruim 7,5 kilogram cannabis en kleinere hoeveelheden cocaïne en hasj gevonden. Voorts kon de politie ook 11.500 euro cash en heel wat luxegoederen in beslag nemen. Zo werden bij D.D. onder meer zeven paar schoenen van Louboutin aangetroffen en een Rolex.

“Van drugs af”

D.D. kreeg veertig maanden effectief, maar ging in beroep. Hij vraagt een straf met uitstel mits het naleven van voorwaarden. Volgens zijn advocaat Yen Buytaert is de man nu 180 graden gedraaid en is hij op het rechte pad. “Hij heeft vast werk en is helemaal van drugs af.”

Hij vroeg ook om de 100.00 euro die bij D.D. verbeurd werd verklaard te milderen. Maar uit een boekje dat de politie vond in de isolatie van een kast, bleek dat D.D. zo’n 5.000 euro per kilo kreeg en dat de geschatte verkoop van 30 tot 40 kilo cannabis niet uit de lucht gegrepen was. “De kilo’s cannabis vallen uit dat boekje”, merkte de procureur-generaal op. “De rechter in Brugge heeft de verbeurdverklaring al teruggebracht van 400.000 euro naar 100.000. Iemand die werkt, heeft die 100.000 euro op tien jaar terugbetaald. Maar dan zal je natuurlijk niet elk jaar een nieuwe BMW kunnen kopen en zullen het schoenen van den Aldi zijn in plaats van Christian Dior.” Hij is wel akkoord met een straf met uitstel. Uitspraak op 1 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten