Assisenproces rond dodelijke schietpartij op Adolphe Saxplein start met stoelendans: drie juryleden vallen af op eerste procesdag

De advocaten bij de start van het proces donderdag.© Chris Verhaeghe

Elsene -

Voor het Brusselse hof van assisen is donderdag het proces van start gegaan tegen twee twintigers die zich moeten verantwoorden voor de dodelijke schietpartij op het Adolphe Saxplein in Elsene in de zomer van 2020. De eerste procesdag ging van start met een valse noot, toen bleek dat er maar liefst drie juryleden moesten worden vervangen.

Chris Verhaeghe

De 23-jarige Steven Kumba werd in de namiddag van 20 augustus 2020 zwaargewond aangetroffen vlakbij het Adolphe Saxplein. De man had twee kogels in de bil gekregen en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed aan zijn verwondingen. Bij de schietpartij was ook nog een gewonde gevallen. Het ging om een jongeman die een schotwonde aan zijn linkervoet had opgelopen.

Jury samengesteld

Politie en parket openden meteen een onderzoek, dat snel leidde naar Jason Y. (24) en Rayan M. (26). Speurders slaagden er niet in het duo te arresteren, maar de twee verdachten stapten midden september zelf naar de politie. Ze werden na verhoor door de onderzoeksrechter aangehouden.

De twee beschuldigden staan momenteel terecht voor het Brusselse hof van assisen, waar ze zich moeten verantwoorden voor doodslag en poging tot doodslag. Afgelopen maandag werd de twaalfkoppige jury samengesteld, die werd aangevuld met vijf reservejuryleden.

Sportclub

Kort na de start van het proces donderdagochtend bleven er nog maar twee reservejuryleden over. Een van hen liet ’s morgens verstek gaan door ziekte, net zoals een van de effectieve juryleden. Een ander jurylid gaf dan weer te kennen dat ze de openbaar aanklager kende van de sportclub en dat ze gemeenschappelijke vrienden en kennissen hebben.

Na beraadslaging besloot de assisenvoorzitter het jurylid naar huis te sturen. Daarna ging het proces verder met het voorlezen van de akte van beschuldiging. Een uitspraak wordt ten vroegste eind volgende week verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten