Negen mensen opgepakt in Nederland voor meer dan vijftig plofkraken in Duitsland, ook huiszoeking in België

© BAYERISCHES LANDESKRIMINALAMT

n Nederland zijn maandag negen mensen opgepakt, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor meer dan vijftig plofkraken in Duitsland. Daarbij zouden ze 5,2 miljoen euro hebben buitgemaakt. De autoriteiten in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg hebben de resultaten van de politieactie donderdag bekendgemaakt. Justitieorganisatie Eurojust meldt dat ook de Belgische autoriteiten meegeholpen hebben aan het onderzoek. In totaal waren er ook vijftien huiszoekingen: veertien in Nederland en één in België.

jvhBron: BELGA

Er werd vier kilo explosieven, een voertuig dat werd gebruikt om de misdrijven te plegen, verscheidene telefoons, contant geld, tasers, handschoenen, breekijzers, voorhamers, navigatieapparatuur, een digitale radioscanner en kostbaarheden zoals dure horloges en handtassen in beslag genomen.

De Duitse justitie heeft twaalf verdachten op het oog. Negen werden opgepakt, tegen de drie anderen is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Duitsland heeft om de overlevering van de negen arrestanten gevraagd. Ze zijn 25 tot 41 jaar. Het gaat om mensen uit Nederland, Marokko, Afghanistan, Turkije en Roemenië.

Volgens de Duitse autoriteiten gingen de plofkrakers heel professioneel tewerk. Ze gebruikten geen gas, zoals plofkrakers vroeger, maar vaste explosieven om de geldautomaten op te blazen. Binnen een paar minuten was de plofkraak afgerond. Ze gebruikten na de explosies een razendsnelle Audi A6 S om uit handen van de politie te blijven. Een garage in Roermond zou hun hoofdkwartier zijn geweest. Van daaruit zouden ze steeds op strooptocht zijn gegaan.

Duitsland noemt de actie een “zeer belangrijke slag tegen georganiseerde misdaad” en een “uitstekend onderzoeksresultaat”.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt