Probatie-opschorting voor twintiger die minderjarige vriendin verkrachtte

Themabeeld.© rr

Bonheiden, Mechelen -

De strafrechter in Mechelen veroordeelde een 22-jarige man tot een probatie-opschorting. Op het moment dat de jongeman tijdelijk inwoonde bij een minderjarige vriendin, verkrachtte hij het meisje met zijn vinger toen ze in slaap was gevallen op de zetel.

Stijn Van de Sande, Theo Derkinderen

De Mechelaar, die op het moment van de feiten twintig jaar was, was eind 2020 op zoek naar een eigen woonst. In de tussentijd logeerde hij bij zijn beste vriendin in Bonheiden. Het meisje was op dat moment veertien jaar. Tijdens een gesprek gaf de jongen aan dat hij gevoelens had voor het meisje, maar zij maakte duidelijk dat die niet wederzijds waren. De jongen zei ook seksueel contact te missen, maar het meisje wilde geen seksuele betrekkingen voor haar achttien jaar.

Op de avond van de feiten speelde het duo spelletjes, waaronder bierpong. Het meisje viel in slaap op de zetel, toen ze plots wakker werd. De jongen verkrachtte haar met zijn vinger. “Het meisje riep dat hij daarmee moest stoppen, wat hij ook meteen gedaan heeft”, aldus openbaar aanklager Nele Poelmans tijdens de zitting vorige maand. “Omdat het meisje sliep, staat het vast dat ze niet heeft ingestemd met de seksuele aanrakingen. Het zijn dan ook ernstige feiten.”

Contactverbod

Het parket vorderde een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden, maar daar ging de Mechelse rechtbank niet in mee. Het veroordeelde de jongeman donderdag tot een probatie-opschorting. Dat houdt in dat de feiten bewezen worden verklaard, maar dat hij geen straf krijgt. De man moet zich wel aan enkele voorwaarden houden. Zo werd er een contactverbod opgelegd en mag hij ook niet in de straat komen waar het meisje woont. Hij moet ook een begeleiding volgen en een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Stefaan Deleus, de raadsman van het slachtoffer, vertelde tijdens de zitting hoe groot de impact van de feiten is op het meisje. Ze werd wantrouwig en is ook snel bang. Volgens Thibaud Delva, de advocaat van de man, is ook zijn cliënt erg onder de indruk van de feiten. “Hij is diep geschrokken van wat er die bewuste avond is gebeurd. Maar hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen en is bereid om strenge voorwaarden na te leven”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten