Boer&Verstand lanceert eerste podcast over stikstof: “We willen agribashing een halt toeroepen”

In ‘Stikstof uitgespit’ komen zowel landbouwers als onafhankelijke experts aan het woord.© RR

Turnhout, Zandhoven -

Zes jonge landbouwers hebben zich verenigd om een antwoord te bieden op de “negatieve en vaak onjuiste berichtgeving over de sector”. Ze komen naar buiten met ‘Stikstof uitgespit’, een podcast waarin ook de Turnhoutse Nicky Van Otten aan het woord komt.

Wouter Adriaensen

Melkveehouder Bram Agten uit het Limburgse Pelt is een van de zes initiatiefnemers achter vzw Boer&Verstand. “We willen een frisse stem brengen in het maatschappelijke debat”, vertelt hij. “Voor ons is het belangrijk om een evenwichtig antwoord te bieden op onjuiste informatie. Die zorgt immers voor negatieve en vaak onjuiste berichtgeving over onze sector. Die agribashing willen we een halt toeroepen.”

Een eerste initiatief van de kersverse organisatie is ‘Stikstof uitgespit’, de eerste podcastreeks over stikstof in Vlaanderen. “De toekomst van de landbouw is meer dan een politiek thema, het belangt iedereen aan”, meent Lies Bernaerts, varkenshoudster in Kalmthout en woordvoerster van Boer&Verstand. “Voor het grote publiek is er echter weinig bevattelijke info beschikbaar over het topic. Podcasts over landbouw zijn ongeveer even schaars als het graan bij het begin van de oorlog in Oekraïne. Daar brengen we nu dus verandering in.”

Ervaringen uit eerste hand

Niet alleen het probleem wordt aangekaart in ‘Stikstof uitgespit’. Er is ook aandacht voor oplossingen, evoluties in de sector en de gevolgen voor de consument. In de verschillende afleveringen gaat het over onder meer de kwalijke gevolgen voor mens en natuur van een teveel aan stikstof in de lucht en in de bodem, de gevolgen van minder lokaal geproduceerd voedsel en hoe het vandaag is om boer te zijn. Onder meer melkveehouders Nicky Van Otten uit Turnhout en Jef De Schutter uit Zandhoven delen hun ervaringen uit de eerste hand.

Het cliché van de klagende boeren wordt omzeild door ook onafhankelijke experts aan het woord te laten. In de eerste aflevering, over de evolutie van de Vlaamse landbouw, zijn bijvoorbeeld landbouwjournalist Jacques Van Outryve en Tessa Avermaete, postdoctoraal onderzoeker bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en auteur van het boek ‘Wat met ons voedsel?’, te gast. Moderator is Céline Malyster, bekend van onder meer TVL en Kanaal Z.

‘Stikstof uitgespit’ bestaat uit zes afleveringen en kan beluisterd worden op Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts en YouTube.

www.boerenverstand.vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten