Paus Franciscus vraagt jongeren in Congo om “lot in eigen handen te nemen”

© via REUTERS

Paus Franciscus rekent erop dat jongeren Afrika naar een betere toekomst leiden met minder oorlogen, lijden en corruptie. Dat zei hij donderdag tijdens een kleurrijke en vreugdevolle bijeenkomst met zo’n 65.000 gelovigen in het voetbalstadion van de Congolese hoofdstad Kinshasa. De kerkvorst moedigde de bevolking van Congo aan het lot in eigen handen te nemen.

jvhBron: BELGA

“Laat u niet manipuleren door individuen of groepen die u proberen te gebruiken om uw land in de greep van geweld en instabiliteit te houden, zodat zij het kunnen blijven controleren zonder zich tegenover iemand te verantwoorden”, zei de paus tegen de menigte in het Stade des Martyrs. “Mogen jullie degenen zijn die de samenleving veranderen, degenen die kwaad in goed veranderen, haat in liefde, oorlog in vrede. Willen jullie zo iemand zijn? Als jullie dat willen, dan is het mogelijk”, zei hij.

De paus bezoekt deze week Congo en reist vrijdag door naar Zuid-Soedan. De twee landen worden de laatste tijd opnieuw geteisterd door bloedige conflicten, waarbij vooral in Oost-Congo het geweld escaleert. Woensdag ontmoette Franciscus in Kinshasa slachtoffers van het geweld in het oosten van het land.

Het bezoek van Franciscus aan Congo was aanvankelijk gepland voor juli vorig jaar, maar door gezondheidsproblemen moest dat bezoek toen afgezegd worden. Bij die gelegenheid zou hij ook een bezoek brengen aan het onrustige oosten van het land, maar omdat de spanningen daar intussen nog verder ontspoord zijn, blijft de paus nu toch in Kinshasa. Het laatste pauselijk bezoek aan Congo dateert al van 1985.

In de hoofdstad hield de kerkvorst dinsdag al een eerste toespraak, waarin hij het “economische kolonialisme dat zich in Afrika ontplooit” hekelde. Langs de grote assen van de hoofdstad werd de paus verwelkomd door tienduizenden Congolezen. Woensdagvoormiddag ging Franciscus voor in een mis die werd bijgewoond door meer dan 1 miljoen gelovigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten