Britse centrale bank verhoogt rente naar hoogste niveau sinds 2008

© EPA-EFE

De Britse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief donderdag zoals verwacht met 50 basispunten verhoogd. Het staat nu op 4 procent, het hoogste niveau sinds 2008.

jvhBron: BELGA

Het is al de tiende renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk sinds eind 2021. Het doel ervan is de torenhoge inflatie in te dammen. De Britse inflatie ligt nog boven de 10 procent. De Bank of England sluit verdere rentestijgingen niet uit.

De centrale bank is voorts van mening dat de Britse economie begin dit jaar in een recessie is beland die vijf kwartalen zal duren. De recessie zou wel minder diep zijn dan eerder gedacht: de Bank of England gaat uit van een economische krimp van 0,5 procent in 2023 en 0,25 procent in 2024, waar dat in november nog respectievelijk 1,5 procent en 1 procent was.

Woensdag verhoogde de Amerikaanse centrale bank het belangrijkste rentetarief daar al met 25 basispunten. Donderdagnamiddag komt de Europese Centrale Bank nog met een rentebesluit. Analisten verwachten een verhoging met 50 basispunten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten