Gemeente herwerkt milieusubsidies en geeft tot 300 euro voor ontharden voortuin

Schepen van Milieu Fauve Tack (Open Zulte).© Ruben De Keyzer

Zulte -

Zultenaren kunnen voortaan een nieuwe subsidie van maximum 300 euro aanvragen voor het ontharden en vergroenen van hun voortuinen en opritten. Wie een warmtepompboiler, vloerisolatie, zonneboilers, warmtepomp of buitenmuurisolatie laat leggen of installeert kan eenzelfde bedrag verkrijgen. Voor groendaken en het vervangen van een houtkachel door gas kan geen subsidie meer verkregen worden.

Ruben De Keyzer

Het idee voor deze subsidie kwam van de gemeentelijke milieuraad. De gemeenteraad stemde unaniem voor. “Met een nieuwe subsidie voor ontharden willen we onze inwoners aanzetten om gesloten verharding te vervangen door gazon, planten, struiken of bomen”, zegt schepen van Milieu Fauve Tack (Open Zulte). “Daarnaast worden ook de gemeentelijke energiepremies herzien en aangevuld en komt er een extra maandelijkse zitdag van het energieloket.”

De nieuwe subsidie kent enkele voorwaarden. Bedoeling is dat de opgebroken gesloten verharding (minimum 5 vierkante meter) vervangen wordt door gazon, wintervaste planten, hagen, struiken en/of bomen. Gazon ter vervanging van een gesloten verharding komt in aanmerking voor 5,00 euro subsidie per vierkante meter. Beplanting ter vervanging van een gesloten verharding komt in aanmerking voor 7,50 euro per vierkante meter. Aanvragers dienen zich te engageren om de ontharding tien jaar in stand te houden en niet te compenseren elders op het perceel.

Verkoeling

Voorzitter van de milieuraad Isabelle Polfliet is tevreden. “Minder verharding en meer vergroening zorgen niet enkel voor een betere waterhuishouding maar brengen ook verkoeling op zeer warme dagen en zijn een must voor onze biodiversiteit”, zegt ze.

Verder werden ook de gemeentelijke energiepremies herzien en aangevuld. Warmtepompboilers en vloerisolatie maken kans op een premie, maar voor groendaken en het vervangen van een houtkachel door gas kan geen subsidie meer verkregen worden.

Ten slotte is er vanaf dit jaar een extra zitdag van het energieloket. Inwoners kunnen hier terecht voor vragen en advies over energiebesparende maatregelen en premies. Meer informatie over al deze zaken via de dienst Milieu of via de gemeentelijke website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten